Selo Usorci kod Oštre Luke – mjesto je u kojem je iseljavanje stanovništva uzelo maha.

Zbog nedostatka radnih mjesta i perspektive, mladi u potrazi za boljim životom odlaze u zemlje zapadne Evrope i Rusiju. Inicijativi rukovodstva opštine Oštra Luka da zaustavi taj trend i da poprave uslove za život u Usorcima, pridružili su se i neki od mještana. Nedavno je u Usorcima sa radom počela vodenica.

Mladen Antonić iz Usoraca radni vijek proveo je u Njemačkoj. Vidjevši da trend iseljavanja stanovništva sa ovih prostora uzima maha, odlučio je da uloži u svoje rodno mjesto. Na rijeci Sani napravio je vodenicu.

Ističe da će mlin služiti njegovim i potrebama rodbine i prijatelja, te mještana ovog sela.

Mladenov gest podržali su i Usorčani. U ovom selu teško se živi jer posla nema, a ni perspektive za mlade ljude, svjedoči Milenko Crnobrnja koji se bavi poljoprivredom.

– Imam dva sina, oba su otišla živjeti u grad. Јa sam ovdje ostao sam. Supruga radi, ja se bavim poljoprivredom, ali vjerovatno neću moći dugo izdržati – kaže Milenko.

Koliko je situacija u ovom selu alarmantna najbolje se vidi u mjesnoj osnovnoj školi. Nekada je vrvjela od dječije graje. Danas, iako obnovljena, vapi za učenicima.

– Djeca odlaze, svake godine ih je manje. Škola je ove godine u osam razreda imala samo pet učenika – kaže učiteljica Marina Plavšić.

Iako svjesno da su migracije stanovništva u ovom teškom vremenu neminovne, rukovodstvo opštine Oštra Luka ulaže velike napore kako bi se odlazak mladih zaustavio. Međutim, slabo razvijena opština nije u mogućnosti da se izbori sa ovim problemom.

– Morate shvatiti da čim ode jedan bračni drug, odmah povlači drugog bračnog druga. To je ranije bilo drugačije – kaže zamjenik načelnika Dragan Mastikosa.

U ovoj opštini nadaju se da će novoizgrađena vodenica ponovo biti mjesto okupljanja Usorčana. Oni samo žele da im se obezbijede bolji uslovi za život. U suprotnom, Usorci bi u skoroj budućnosti mogli ostati potpuno pusti.

RTRS