Natprosječno visoke temperature, uz nedovoljno padavina, uticale su i na vodostaj rijeke Sane.

Rijeka Sana je ovih dana u konstantnom padu i prijeti da se spusti ispod istorijskog minimuma od minus 19 centimetra.

Ovo posebno plaši ribolovce. Među njima je i Zlatko Brdar koji svakodnevno dolazi na obalu Sane. On kaže da stanje postaje alarmantno i da nedostatak kiseonika u vodi prouzrokovan niskim vodostajem, negativno utiče na riblji fond. Drugim riječima – sve je manje ribe u Sani.

Bradar objašnjava da se riba sjatila u brzake, jer traži više kiseonika. Smatra da je u ovom periodu neophodno smanjiti ribolov, pa i sam rijetko uzima štap za pecanje.

Uporedo sa padom vodostaja, raste temperatura vode u koritu Sane. Trenutno iznosi 26 stepeni Celzijusovih.

Darko Borojević iz Republičkog HMZ kaže da je i to pokazatelj da je voda na minimumu, te da će se s obzirom na prognoze, ovaj trend vjerovatno nastaviti.

Ekolozi poručuju da je, osim padavina, eko-sistemu Sane neophodna i promjena ljudske svijesti, jer priroda to zaslužuje. Neodgovornim odnosom prema koritu rijeke, stanje se dodatno pogoršava.

Goran Krivić, iz Koalicije za Sanu, apeluje na građane da se što organizovanije i odgovornije ponašaju prema rijekama.

– Mi smo putem Koalicije za zaštitu Sane i Koaliciju za zaštitu rijeka BiH već pokrenuli kampanju o tome da se odgovornije odnosimao prema našim rijekama – istakao je Krivić.

Pastrmke i vidre koje su se nedavno pojavile, dokaz su da je voda u Sani izuzetno čista. Međutim, pad vodostaja mogao bi dovesti u pitanje njihov opstanak. Ekolozi tvrde, ovo područje jedno je od najbogatijih pitkom vodom u jugoistočnoj Evropi. Apeluju da čuvamo ovo prirodno bogatstvo, dok se nadamo spasonosnoj kiši.

RTRS