U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je Internacionalna konkursna izložba “Peto bijenale akvarela malog formata”, koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom iz Novog Beograda.

Predstavljeno je 130 radova, 78 autora.

Prema riječima Ljiljane Subotić, autorke Bijenala i urednice Galerije Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, na konkursu je učestvovalo više od tri stotine autora, ali su pažljivom selekcijom odabrani samo radovi koji su kvalitetom zadovoljili uslove za učešće na ovoj izložbi.

Cilj Bijenala je promocija akvarela kao tehnike.

– Sam akvarel je jedna klasična, tradicionalna tehnika, po mišljenju mnogih, jedna od najsenzibilnijih plastičnih tehnika, pošto upravo načinom i izradom je takav, da daje svježinu kroz prozračnost i eteričnost same tehnike – izjavila je autor Ljiljana Subotić.

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Muzeja Kozare sa novobeogradskim Studentskim kulturnim centrom, a Prijedorčanima će omogućiti da u narednom periodu saznaju šta je to novo na polju ove slikarske tehnike.

Među izloženim radovima su i akvareli Silve Vujović, Milice Domuz i Tamare Cvetuljski, koje je žiri Bijenala nagradio priznanjima.

– Akvarel, kao akvarel, sa svojom svježinom i tom nepostrdnošću, povezuje cijelu ovu priču kao jednu zajedničku priču, ali naravno, svaki autor nosi svoj lični pečat, tako da su radovi opet mnoštvo poetika, mnoštvo različitih pristupa – istakao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Izložba akvarela malog formata, koja se održava u okviru programa ovogodišnjeg Prijedorskog kulturnog ljeta, biće otvorena do 11. jula.

RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com