Udruženje građana za pomoć oboljelima od astme „Anemona” iz Prijedora, koje ima 670 članova uzrasta od tri do 20 godina, deceniju rada obilježit će u zračnoj banji na Kozari, gdje će, uz pomoć donacije Grada Prijedora, u svojevrsnoj „školi disanja” na narednom, produženom vikendu boraviti dvadesetoro djece.

Ilinka Macura, predsjednica „Anemone”, ne krije da je to za Udruženje koje preživljava isključivo od donacija dobrih ljudi veliki uspjeh.

– Članovi „Anemone” su u većini djeca iz slabije situiranih porodica. Zato odlazak na Kozaru, gdje ova djeca bukvalno prodišu, doživljavamo kao veliko olakšanje. Godišnje napravimo četiri-pet takvih izleta i, uz pomoć projekta Dječijeg fonda RS, idemo i na more. Ove godine u Bečiće će 14 članova „Anemone” – kaže Macura.

Dodaje da je deceniju rada Udruženja obilježila i činjenica da nemaju ni jedan jedini inhalator.

– Imali smo ih 15. I njih smo dobili kroz donacije. Nažalost, oni nesavjesni, koji su ih pozajmili, „zaboravili” su ih vratiti. Čak sam dala i svoj lični inhalator. A oni su nam veoma bitni. U Udruženju još radimo bez laptopa koji smo ovaj put pozajmili da bismo mogli otići na Kozaru, nemamo ni računar ni telefon – ističe Macura.

5.000 oboljelih

Prijedorska „Anemona” specifična je što ima i svog ljekara, pedijatra Azru Pašalić, koja je s njima od samog početka i na neki način njihov počasni predsjednik. Inače, u Prijedoru, prema evidencijama nadležnih zdravstvenih ustanova, ima između 4.000 do 5.000 oboljelih od astme i hroničih opstruktivnih bolesti pluća.

Dnevni avaz
Foto – Ilinka Macura