FSA Prijedor je osnovana 16.decembra 2005.godine na inicijativu dvojice velikih sportskih entuzijasta Stojana Janjetovića i Nenada Bašića.

Zamišljena kao škola fudbala dvojica gore pomenutih entuzijasta, počinjui rad sa omladinskim pogonom.
Trenizi i utakmice počinju da se održavaju na stadionu FK Tukovi Prijedor, da bi 2007. godine na korišćenje bio dobijen stadion u krugu kasarne Žarko Zgonjanin u Prijedoru koji se i danas koristi.

Pored utakmica u domaćem prvenstvu FSA je u omladinskim kategorijama, zabilježila i značajan broj utakmica i učešća na turnirima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj i Italiji. Posebno bi istakao nastupe na turnirima u Francuskoj 2013.godine, gdje se FSA nalazila u grupi sa Sent – Etjenom, ekipom koja po nekim mojim ličnim saznanjima ima najviše osvojenih titula u Francuskoj i nad kojom je ostvaren trijumf, kao i sa dva velika kluba Mec i Tuluz. U junu 2015.godine učestvovali smo u Italiji u mjestu Levico Terme gdje smo bili jedini predstavnici Bosne i Hercegovine, i na istom su učestvovali velikani italijanskog i svjetskog fudbala Juventus, Inter, Udineze, Ćezena i ostvaren je rezultat od jedne pobjede, jednog neriješenog rezultata dva poraza.Vezano za omladinski pogon još bi dodao da je ostvaren kontakt sa FK Crvena Zvezda Beograd i da bi u martu trebali ugostiti mlađe kategorije Crvene Zvezde – poručio je predsjednik Aleksandar Savić.

U periodu svog postojanja pioniri FSA su bili prvaci regije Prijedor, koja obuhvata opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i grad Prijedor, u sezonama 2007/08 i 2008/09 i 2011/12, dok su kadeti isto priznanje osvojili u sezonama 2009/10, 2011/12 i 2012/13.Od osnivanja, pa do danas je kroz omladinski pogon prošlo oko 400 dječaka i određen broj djevojčica.Danas FSA trenutno broji oko 60 članova u kategorijama mlađih pionira, pionira i kadeta, kao i 10 djevojčica koje su registrovane i igraju zajedno sa dječacima, ali čine odličnu osnovu za formiranje ženske kategorije.

Kao škola fudbala FSA je djelovala do septembra 2008.godine, kada se zbog zakonske regulative morao oformiti seniorski pogon, tako da kao novoformirani klub počinje da se takmiči u petoj ligi Područnog fudbalskog saveza Prijedor.

U tom rangu ostaje u sezonama 2008/09, 2009/10, 2010/11 u kojoj je izboren plasman u četvrtu ligu Područnog fudbalskog saveza Prijedor, i u kojoj se ekipa takmiči u sezoni 2011/12, da bi se u sezoni 2012/2013 trijumfalno izborilo prvo mjesto (četiri kola prije kraja prvenstva) i plasman u Regionalnu ligu grupa Zapad Fudbalskog saveza Republike Srpske u kojoj se i sada takmiči.

Pripreme za proljećni dio sezone počele su 29.januara. Odigrane su i dvije prijateljske utakmice i to protiv juniora Rudara (2:0), i Sloge iz Bosanske Otoke (3:1).

FSA Prijedor se pojačao sa nekoliko igrača, u klub su stigli: Stefan Mikić iz Slobode Novi Grad, Ahmet Palić i Ognjen Kragulj iz juniorskog pogona Rudar-Prijedora, kao i Atif Ikanović iz OFK Berek Prijedor. Ambicije kluba su opstanak u Regionalnoj ligi FSRS Grupa zapad, a jesen je završena na 10. poziciji sa 20 osvojenih bodova. U seniorskom pogonu trenutno ima 28 članova.

– 2011.godine ostvaren je kontak sa Sportskim udruženjem Bundes-Liga Temerin, da bi 2012. godine bila oformljena veteranska kategorija koja je 12.maja 2012.godine odigrala prvu utakmicu protiv SU Bundes Liga Temerin u Prijedoru. Nakon odigrane utakmice upriličeno je i ugodno druženje sa veteranima iz Temerina da bi do danas bilo održano već osam, slobodno mogu da kažem, tradicionalnih druženja sa veteranima Temerina, a nadam se da će se isto nastaviti još mnogo godina.

Pošto na nivou regije Prijedor ne postoji liga veterana u kojoj bi se takmičili, veterani FSA su učestvovali na memorijalnom turniru koji su već dvije godine, tačnije 2014 i 2015.godine organizovali veterani SU Bundes Liga u čast svojih preminulih članova, i na oba je osvojeno prvo mjesto. U veteranskom pogonu trenutno ima 28 članova -ističe predsjednik Fudbalske Sportske Asocijacije Prijedor Aleksandar Savić.

Pravda