blic-kragulj-sumnja-u-regularnost-izbora-1Kandidat Socijalističke partije za odbornika u Skupštini grada Prijedora Boško Kragulj (28) nije dobio nijedan glas u biračkom mestu Čirkin polje 4, iako je tu glasao za sebe.

Kragulj priča za „EuroBlic“ da su na ovom mjestu glasali i članovi njegove porodice.

– Sigurno su mi glas dali roditelji i brat, a i neki prijatelji. Međutim, prema prebrojanim glasovima nisam dobio nijedan glas. Mislim da sam pokraden do te mjere da sam mogao biti ispred ostalih. Ovo je očigledna namještaljka, takva da nijedan građanin ne treba izaći da glasa – ističe Kragulj.

Kaže da je na dva biračka mjesta u Prijedoru dobio po 50 glasova, jer je spriječena krađa.

– Imao sam svoja dva čovjeka u tim biračkim odborima koji nisu dali da budem pokraden – tvrdi Kragulj.

Prema podacima koje je obradila Centralna izborna komisija, Socijalistička partija je u Čirkin polju 4 dobila 22 glasa i svi su za nosioca liste ove stranke Ranka Kolara. Kolar kaže da SP nije imala svoje članove u ovom biračkom mjestu i da se jedini njihov posmatrač nije pojavio na dan izbora.

blic-kragulj-sumnja-u-regularnost-izbora-2– Birački odbor je to ispustio, a ne stranka. Moguće je da je napravljena greška. Kada budu prebrojani glasovi iz inostranstva tražićemo da se ponovi brojanje – rekao je Kolar, naglašavajući da on ima 674 glasa, a Kragulj 113 i da Kragulj ne bi ušao u Skupštinu da je dobio svih 22 glasa iz Čirkin polja 4.

Iz Gradske izborne komisije (GIK) nisu htjeli otkriti koje su političke partije imale članove u odborima na ovom biračkom mjestu. Predsednik GIK Prijedor Željko Škondrić kaže da je komisija obradila podatke koje je dobila od biračkog odbora.

– Sad je sve na dogovoru unutar političke partije, jer se kandidati više ne mogu žaliti. Mi smo podatke mogli ispraviti u prva tri ili četiri dana – kaže Škondrić.

Dodaje da bi SP mogla tražiti novo brojanje u Čirkin polju 4, ali da bi CIK odobrio samo ako bi rezultat mogao uticati na to koji će kandidat ući u Skupštinu. U Skupštinu Prijedora će ući jedan ili eventualno dva kandidata SP, što zavisi od glasova iz inostranstva.

Podjela glasova

Predsednik GIK Prijedor Željko Škondrić kaže da su primijećene neke sumnjive situacije.

– Nije logično da nosilac liste i kandidat dobiju isti broj glasova; to je inženjering političkih partija – ističe Škondrić.

Upravo je ovo primijećeno u Čirkin polju 4. Od ukupno 84 glasa, koliko je dobio PDP, po jednak broj glasova, odnosno po 42, imaju nosilac liste Dalibor Grabež i kandidat Velimir Ćopić.

Tako su i od ukupno 66 glasova za NDP, po 33 glasa bila za nosioca liste Dragana Dragojevića i kandidata Aleksandra Inđića.

Blic.rs