srna-dani-voca-i-vocnih-rakija-1U Prijedoru je danas otvorena manifestacija “Dani voća i voćnih rakija” koja je okupila dvadesetak proizvođača voća, uglavnom članova gradskog Udruženja voćara.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je novinarima nakon obilaska štandova sa voćem da grad želi na ovakav način da približi sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda svim građanima.

“Imali smo ranije dane cvijeća, jagoda, šljiva, nedavno su završeni dani meda, a sada su opet izloženi proizvodi naših voćara i izuzetno je lijepo vidjeti sve ove kvalitetne, domaće proizvode na jednom mjestu”, istakao je Pavić.

On je napomenuo da gradska uprava na razne načine podržava poljoprivredne proizvođače mjerama stimulacije i podsticajima kojima se daju u novcu, stručnom obrazovanju i kroz to da zajednički odlaze na sajmove i slično, a da je ovo najspecifičniji način podrške da svoje proizvode mogu prodavati.

“U toku smo velikog projekta da obezbijedimo hladnjaču za voće i već je određena lokacija i objekti da bi voćari ipak mogli jedan period preko zime voće držati u hladnjači i postići veće cijene nego sada kada je velika ponuda i kada je višak voća odlazio u rakiju”, rekao je Pavić.

Šef gradskog Odsjeka za razvoj poljoprivrede Tatjana Marić potvrdila je da gradska uprava na godišnjem nivou iz budžeta izdvaja 40.000 KM za podsticaje u voćarstvu, a da podstiče intenzivne zasade voća i sadnju novih voćnjaka.

Manifestacija “Dani voća” u Prijedoru trajaće narednih 15 dana, a u ponudi su sušene i svježe šljive, razne sorte jabuka i krušaka, te razne vrste voćnih rakija i likera.

SRNA

srna-dani-voca-i-vocnih-rakija-3 srna-dani-voca-i-vocnih-rakija-2 srna-dani-voca-i-vocnih-rakija-4