atv-pavic-rzr ljubija-kupacZnam ko je kupac “Ljubije” ali muštuluk ćete morati da hvatate od nekoga iz Vlade Srpske, poručio je lider DNS-a Marko Pavić i ponovo vratio na dnevni red temu o prodaji državnog kapitala. O novim vlasnicima rudnika željezne rude u Vladi danas bez komentara.

Dogovor o prodaji, i prije odluke Vlade, čini se već je postignut – bar ako je suditi po tvrdnjama Marka Pavića.

“Normalno da imam informaciju samo nije za novinare. A, biće kad Vlada odluči. Ipak, red je sačekati Vladu”, rekao je lider DNS-a Marko Pavić.

Ministar industrije ne želi da otkriva detalje jer je, kako kaže, tako dogovoreno sa potencijalnim kupcima. Ne želi da komentariše ni izjavu Marka Pavića – uz tvrdnju da on vodi postupak kao resorni ministar, a ne gradonačelnik.

DNS, tvrdi Đokić, može samo da glasa za zaključak na skupštini i tako će, kaže, i biti. Zbog godišnjih odmora ili što je još vjerovatnije, zbog mira u koaliciji, lako može da se desi da Narodna skupština o prodaji “Ljubije” raspravlja tek poslije izbora. Sedamnaest dana prošlo je od isteka roka za dostavljanje novih ponuda – a u Vladi Srpske još biraju najboljeg da pazari 64 odsto akcija “Ljubije”.

Ministar saobraćaja ne zna o čemu priča njegov stranački šef.

“Ja ne znam ko je novi vlasnik, to ćemo tek vidjeti”, rekao je ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić.

Do tada, nezvanično već kruže priče o tome kome bi, u drugoj rundi, Vlada mogla da da prednost. U kuloarima se priča da je “Mital” znatno uvećao prethodnu ponudu – ali da ona nije prešla prvobitnu cifru izraelske kompanije. Pošto su Izraelci ovaj put takođe ponudili više, lako bi moglo da ostanu u trci kao glavni favoriti.

U gradu u kom je prije više od mjesec dana zbog prodaje rudnika opozicija organizovala protest – suprostavljeni tabori čekaju na rasplet. SDS-ovca Dušana Berića ne iznenadjuje izjava lidera DNS-a. Kaže, ionako će sve biti kako se dogovore Pavić i Dodik.

“Onako kako se oni dogovore onda to tako Vlada i ostale institucije i većina u NS sprovodi, takve odluke kakve su se oni privatno dogovorili”, rekao je kandidat SZP-a za gradonačelnika Prijedora Dušan Berić.

“Što se tiče gospodina Pavića, moguće je da on ima više uvida. Da je imao kontakata sa predsjednikom, da su razgovarali na tu temu. Ja stvarno na tu temu nisa ni sa kim razgovarao i nemam informacije”, rekao je predsjednik GO SNSD-a Prijedor Drago Tadić.

Vlada je nedavno sa sjednice Narodne skupštine povukla odluku o prodaji državnog kapitala u “Ljubiji” izraelskoj kompaniji uz obrazloženje da „Arselor Mittal” ponovo želi da uđe u pregovarački proces o kupovini ovog rudnika. Nakon toga, te dvije kompanije dostavile su nove, poboljšane ponude za kupovinu državnog kapitala.

ATV BL