prijedor-centar-juli (1)U Prijedoru će od 18. do 20. jula gostovati majstori, umjetnici i dizajneri iz raznih dijelova Rusije u organizaciji “Doma zanata” iz Sankt Peterburga i Udruženja građana srpsko-ruska zajednica “Zavet” iz Bijeljine i uz podršku grada Prijedora, najavljeno je iz Gradske uprave.

Prezentacija dekorativno-primijenjenog stvaralaštva Rusije “Slavjanska gornica” sadrži dva segmenta, i to izložbeno-prodajni sajam ruskih tradicionalnih zanata i izložbu slika.

Sajam će se održati na Malom trgu u Prijedoru od ponedjeljka, 18. jula, od 13.00 časova, do 20. jula, a ponudiće predmete umjetničke i domaće radinosti naroda Rusije.

“Babuške, kovčezi, predmeti interijera, suveniri od brezove kore i lana te dizajnerski nakit su proizvodi koji su rađeni tradicionalnim tehnikama starih ruskih zanata”, navodi se u saopštenju.

U “Galeriji `96` biće postavljene izložbe slika “Riznica Rusije” Vitalija Kasatkina i “Na putu u hram” Vladimira Leontjeva. Svečanom otvaranju izložbe, zakazanom za ponedjeljak, 18. jula, u 21.00 čas, prisustvovati autor Vladimir Leontjev, predstavnici “Doma zanata” iz Sankt Petersburka i glumica Jelena Trepetova.

Osim u Prijedoru, “Slavjanskaja gornica” održaće se širom Republike Srpske – u Banjaluci, Laktašima, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu sa ciljem učvršćivanja kulturnih i socijalnih veza između dva bratska naroda.

Ovaj projekat su podržali Vlada Sankt Peterburga i Ambasada Rusije u BiH.

SRNA