rtrs-izraeli investment grup (1)Kompanija Izraeli investment grup čeka odluku Narodne skupštine da pokrene Rudnik željezne rude “Ljubija”, izjavio je direktor Kompanije Izraeli investment grup, Evgenij Zotov, na Rudarsko-geološkom forumu Srpske, u Prijedoru.

U Rudniku „Ljubija“ kažu da će poštovati odluku Vlade, ko god bio kupac. Iz “Arselor Mitala“ stiže potvrda da su i dalje zainteresovani za kupovinu 64, 9 odsto akcija državnog kapitala u „Ljubiji“ i spremni za nastavak pregovora.

Konačna odluka trebalo bi da bude poznata naredne sedmice, kada će Narodna skupština raspravljati o odluci Vlade, da proda državni kapital u „Ljubiji“.

Direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov na forumu je predstavio svoju viziju oživljavanja Rudnika “Ljubija”. Za kupovinu državnog kapitala RŽR, Vladi su ponudili 53 miliona maraka, uz 60 miliona maraka ulaganja. Rudu planiraju prodavati Željezari Smederevo, ali i na mađarsko i rusko tržište.

rtrs-izraeli investment grup (2)“Biće 300 novih radnih mjesta sa punim socijalnim paketom, osim toga mi vidimo mogućnost razvoja drugih resursa kao rudnik gline, rudnik uglja…” rekao je danas Evgenij Zotov direktor kompanije Izraeli investment grup.

Poštovaćemo odluku Vlade – većinskog vlasnika “Ljubije”, poručuju iz Rudnika željezne rude.

“Mi poštujemo svog većinskog vlasnika. Ko god bude aplikant, mi ćemo se tako i ponašati po odluci Vlade Republike Srpske. Mi želimo da radimo”, riječi su Stanka Vujkovića direktor Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor.

Međutim, od kupovine nije odustao ni prijedorski rudnik „Arselor mital“. Potvrđuju da su se sastali sa zvaničnicima Srpske i zadržali svoju ponudu za kupovinu državnog kapitala u „Ljubiji“, vrijednu 35 miliona maraka.
Radnici „Mitala“ tvrde, ponuda njihove kompanije manja je, ali realnija.

rtrs-rzr ljubija“Mi svi znamo da je to najlakše, mi to i želimo, da bi to najlakše, najbezbonije, najrealnije „Mital“ odradio i to aktivirao tamo”, kaže Milanko Stojnić predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Arselor mital” Prijedor.

Naredne sedmice poslanici će u parlamentu Srpske raspravljati o odluci Vlade o prodaji državnog kapitala u „Ljubiji“.

“Јa pretpostavljam da najviše informacija ima Ministarstvo industrije, na njemu je najveća odgovornost. Treba sa Mitalom da se raščiste ti odnosi, da bude sasvim jasno da ne bi Republika Srpska ušla u jedan novi spor”, izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Sindikalci “Arselor mitala” kažu da im je u ovoj kompaniji rečeno da će, u slučaju nepovoljnog ishoda prodaje, preispitati svoj ostanak.

Iz rudnika “Ljubija” poručuju, nakon kupovine i revitalizacije rudišta, proizvodnja bi punim kapacitetom mogla da počne već nakon šest mjeseci.

RTRS