avaz-komuna za lijecenje ovisnika (1)Podno same Kozare, u zaseoku Vujičići kod Prijedora ima neobično domaćinstvo – prva komuna za liječenje ovisnika simboličnog naziva „Kuća hljeba – novi početak“. Za sada ima četiri stanara, donedavno narkomana, alkoholičara, beskućnika i čovjeka koji se prije desetak godina u sličnoj komuni zauvijek oprostio od heroina i koji ovoj trojici pomaže da prebrode iskušenja i vrate se normalnom životu.

Malo priče

Nijedan od njih nije bio raspoložen za fotografiranje i neke velike priče s punim identitetom, ali rado nam otvaraju sva vrata komune, pokazuju čim se bave i kako se “liječe“.

Pravila su ovdje prilično stroga. Žene ovdje mogu nogom kročiti, ali tu ne mogu ni dan boraviti, budući da je u pitanju muška komuna. Nema TV-a, ali ima interneta koji se dozira na kašičicu i koristi samo onda kad treba. Pušenje je strogo zabranjeno, pa čak i van ograde komune, na seoskom putu.

avaz-komuna za lijecenje ovisnika (2)Sobe su asketski, lijepo uređene, kao i kuhinja u kojoj sami pripremaju obroke, od hljeba, pa nadalje. Imaju salu za stoni tenis, pikado, igraju šah i rade na velikom imanju koje ima oko 30 dunuma zemlje na kojoj je nikla plantaža s malinama, pod krompirom je dunum, tu su ovce, koze, pčelinjak i pas Garo.

– Ustaje se u sedam sati, slijedi radni dogovor i međusobni razgovor, doručak, molitva, pa potom posao… i tako cijeli dan – kaže nam Sarajlija E. H., koji se s narkoticima družio od svoje 13. godine.

Deset godina je čist i toliko i pomaže drugima da se riješe ove pošasti.

– Droga je bila moj vladar. Bio sam ovisnik i zbog toga sam ostao bez svega, bez djeteta, žene, prijatelja, poznanika… – priča E. H.

avaz-komuna za lijecenje ovisnika (3)Selo neženja

Stanari komune dobro se slažu i sa svojim komšijama u Božićima, sela koje će na mapi, osim po neženjama, u narednom periodu, vjerovatno, postati prepoznatljivo i po komuni za liječenje ovisnika.

Hrana za javnu kuhinju

Komuna je projekt hrišćanske humanitarne organizacije „Hleb života“ iz Prijedora. Danko Malešević, izvršni direktor „Hleba života“, kaže da je u planu da se ono što se proizvede u Božićima stavi na sto korisnicima javne kuhinje, koja godinama radi u prostorima ove organizacije.

– Onima koji žele da počnu novi život stojim na raspolaganju – poručio je Malešević i dodao da im u cijeloj priči pomažu donatori iz Holandije i Njemačke.

Dnevni avaz