marko pavicIako nas od lokalnih izbora dijeli više od pola godine, pripreme političkih partija u Srpskoj, uveliko traju. Pogotovo kada je riječ o izbornoj kombinatorici u velikim lokalnim zajednicama.

Svi kalkulišu – ko će s kim na listu i ko će biti njihovi kandidati za prve ljude lokalnih zajednica! Čija imena bi mogla da osvanu na listama u šest gradova Srpske?! Evo odgovora!

Vladajuća koalicija do kraja mjeseca iskristalisaće zajedničke kandidate na predstojećim izborima. Slično razmišlja i opozicija – jedan kandidat u svakoj lokalnoj zajednici.

Ko će u najvećem gradu Srpske zamijeniti Slobodana Gavranovića? Šuška se da bi vlast mogla da predloži SNSD-ovog Igora Radojičića.

– Kandidature su u toku, do 31.marta – rekao je Radojičić.

Iako se lideri NDP-a i PDP-a Dragan Čavić i Branislav Borenović odavno pominju kao kandidati za gradonačelnika Banjaluke, njihove stranke i SDS još ne otkrivaju ko će biti njihov izbor.

– O imenu i o kandidatu govorićemo kada za to dođe vrijeme, ali je dogovor o zajedničkom kandidatu u načelu postignut – istakao je Dragan Talić, predsjednik Gradskog odbora NDP Banjaluka.

Ujedinjena Srpska neće se, na papiru, prikloniti nijednom bloku. Dilema je – za koga će se opredijeliti u Banjaluci ili će predložiti svog kandidata, predsjednika stranke, koji je u toj trci već bio.

– Nisam se sam kandidovao na prošlim izborima, imao sam 100 odstotnu podršku SDS-a. Neću sam odlučivati – istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Lider DNS Marko Pavić planira da produži mandat na još četiri godine u Prijedoru.

Isto želi i Mićo Mićić iz SDS u Bijeljini.

Protivkandidat mu je dojučerašnji stranački kolega Zlatko Maksimović, koji je obezbijedio podršku sedam opozicionih partija.

– Kratkoročna podrška vladajućih stranaka, ne da bi dobili gradonačelnika, već da bi sada SDS-u uzeli poslanički mandat – istakao je Mićo Mićić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a.

Kandidat “Uspješne Srpske” za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović naglasio je da je vrijeme je za promjene jer su građani Bijeljine umorni od mnogih obećanja koja u većoj mjeri nisu ispunjena.

Zbog toga su, kažu u SNSD-u, stavili potpis na izjavu podrške Zlatku Maksimoviću.

– Nismo kandidovali svog kandidata, nego smo željeli da sa ovih osam stranaka imamo zajedničkog kandidata, da građanima ponudimo to što im treba – rekao je Nedeljko Ćorić, predsjednik GO SNSD-a Bijeljina.

SNSD ne krije da ima namjeru da preuzme vlast u Doboju. Njihov kandidat, uz podršku šire koalicije, na crtu će aktuelnom gradonačelniku Obrenu Petroviću ili njegovom kolegi iz SDS-a Borisu Јeriniću.

– Ime ne možemo za sada da otkrijemo, dok taj prijedlog ne prihvate naši koalicioni partneri kao kandidata – rekao je Vladimir Đurđević, predsjednik GO SNSD-a Doboj.

Da li će opozicija poštovati dogovor o zajedničkom kandidatu i u Trebinju? U igri je ponovo Slavko Vučurević, a posljednjih dana pominje se i Nebojša Vukanović, savjetnik predsjednika SDS-a. NDP je u tom gradu opozicija. Tako će i ostati bude li Vučurević ponovo kandidat.

– Bilo kakva podrška NDP-a Vučureviću ne dolazi u obzir – rekao je Slobodan Šaraba, predsjednik GO NDP Trebinje.

Situacija je znatno neizvjesnija i komplikovanija u Istočnom Sarajevu – tamo će građani osim gradonačelnika birati i načelnike šest opština.

U Zvorniku, najmlađoj opštini u Srpskoj, Zoran Stevanović, spekuliše se, ponovo će u trku za gradonačelnika.

RTRS