sipaOd prvog dana sprovođenja akcije “Pandora” i informacija da su pretresi vršeni i u gradu na Sani, među Prijedorčanima se “nagađalo” koji sugrađani su bili “meta” akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Nakon što je u petak popodne Sud BiH odredio pritvor za devet uhapšenih lica postalo je jasno da se radi o Miroslavu Kragulju (1954) koji je svojevremeno bio šef carinske ispostave na graničnom prelazu Gradina.

Sud BiH odredio je u petak jednomjesečni pritvor za bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, pomoćnika direktora Sektora za carine Zdravka Cvjetinovića i još sedam uhapšenih u akciji “Pandora” zbog sumnje da su zloupotrebom položaja i ovlaštenja oštetili budžet BiH za dvije milijarde KM, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

“Pritvor je određen i Anesu Sadikoviću, Јanku Јovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović i Јusufu Ćosoviću”, potvrdila je Srni portparol Suda BiH Mauela Hodžić.

Kada je riječ o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane za više lica, Hodžićeva je rekla da to rješenje u petak nije doneseno.
Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor i za Radovana Đurića, koji je u bjekstvu, te predložilo mjere zabrane za šefa carinske ispostave Sarajevo Aliju Mašića, te još 19 lica.

Mjere zabrane predložene su za Almira Kadića, Damira Kožula, Svete Miljića, LJubomira Vlajnića, Dragana Tomića i Dejana Pavića.

Iste mjere predložene su i za Nermina Hrustića, Aleksandra Petrovića, Hajrudina Muminovića, Faruka Šušnjara, Danijela Stojčića, Boru Marjanovića, Radana Kuzmanovića, Miše Novkovića, Veseljka Starčevića, Edvina Ađulovića, Dejana Nožicu, Mirka Ivića i Јosipa Kovačevića.

Na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora u predmetu “Kemal Čaušević i drugi” tužioci su zatražili mjere pritvora zbog opasnosti bjekstva osumnjičenih i osnovane bojazni da bi boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Tužioci su istakli da bi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke i saučesnike, kao i da postoji opravdana sumnja da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo mogli izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

Tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka napomenuli su da su Sudu BiH podnijeli kompletan dokazni materijal o počinjenom krivičnom dijelu, a odbrani samo dio zbog bojazni da bi mogli ugroziti dalju istragu i bezbjednost svjedoka.

Čampara je istakao da je riječ o kriminalnoj organizaciji i da se osumnjičeni terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, stvarali monopolistički položaj na tržištu, bavili se “pranjem novca”, carinskom prevarom, te protivzakonitim posredovanjem.

Prema njegovim riječima, ovim je budžet BiH na godišnjem nivou oštećen za dvije milijarde KM, što je uporedio sa iznosom štete koju je BiH pretrpjela nakon nedavnih katastrofalnih poplava.

Čavka je rekao da je Čaušević bio “produžena ruka” Ramiza Delalića pred kojim je, kako tvrdi, bivši direktor UIO “ustajao kad ga vidi”. On je naglasio da je mehanizme nezakonitih radnji, koje je organizovao Čaušević, preuzeo Zdravko Cvjetinović.

SRNA
www.prijedordanas.com