lokalna savjetodavna grupa mladih (1)Lokalna savjetodavna grupa mladih kreirana početkom prošle godine u okviru projekta „Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana” nastavlja da funkcioniše i u 2016. godini. Lokalna savjetodavna grupa mladih Prijedora je sastavljena od aktivnih mladih osoba, članova savjeta učenika srednjih škola Grada Prijedora, predstavnika omladinskih organizacija i predstavnika organizacija koje rade sa mladima na području grada Prijedora.

Cilj djelovanja lokalne savjetodavne grupe mladih je da bude poveznica između lokalne zajednice i regionalne mreže mladih.

Prvi sastanak Lokalne savjetodavne grupe mladih Prijedora održan je 07.03.2016. godine. Na ovom sastanku su predstavljene i ocjenjene aktivnosti koje su provedene tokom 2015. godine, te je prisutnima predstavljen plan aktivnosti za 2016. godinu. Također su prezentovane i preporuke proistekle iz Komparativne analize i pregleda politika i zakonskih okvira za učešće mladih širom Balkana.

Članovi Lokalne savjetodavne grupe mladih će i u 2016. godini pratiti, davati savjete i realizovati aktivnosti projekta, te učestvovati na konsultativnim sastancima. Takođe će raditi na izradi regionalnog newsletter-a kao i izradi sadržaja za website regionalne platforme. Članovi Lokalne savjetodavne grupe će raditi na izradi javnog poziva za male grantove na lokalnom nivou, te će biti uključeni u realizaciju istraživanja o položaju mladih u lokalnoj zajednici.

Na sastanku je razgovarano o provođenju različitih aktivnosti, a među kojima je „Youth taking over day“ na kojoj će raditi članovi Lokalne savjetodavne grupe mladih. Svrha ove aktivnosti je da se na sastanku sa predstavnicima lokalnih vlasti mladi upoznaju o njihovom radu po pitanjima od interesa za mlade te predlože neke preoporuke za poboljšavanju položaja mladih u lokalnoj zajednici.

Projekat “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana” je finansiran od strane Evropske Unije kroz program Civil Society Facility, Operating grants IPA CSO Associations, Support to regional thematic associations.

ALD Prijedor

lokalna savjetodavna grupa mladih (2) lokalna savjetodavna grupa mladih (3) lokalna savjetodavna grupa mladih (4)