glas-kpz focaPredrag Đurović ubo je Vukašina Ritana i lakše ga povrijedio u krugu Kazneno-popravnog zavoda Foča, saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

Kako nezvanično saznajemo, sukob između dvojice zatvorenika dogodio se u ponedjeljak dok su bili u popodnevnoj šetnji u krugu zatvora. Tokom šetnje njih dvojica su se posvađali iz zasad nepoznatog razloga i počeli da se guraju. Tada je Đurović ubo Ritana u leđa, a još se ne zna da li je u pitanju bio nož ili neki drugi oštri predmet.

– Odmah su intervenisali zatvorski čuvari i spriječili dalju tuču – rekao je izvor blizak istrazi.

Prema nezvaničnim informacijama, Đurović u KPZ Foča izdržava zatvorsku kaznu od devet i po godina zatvora zbog ratnog zločina. On je osuđen u sarajevskom Kantonalnom sudu zbog zločina koje je počinio na području sarajevskog naselja Vrace kada je u zimu 1992. godine silovao jednu ženu.

S druge strane, Ritan izdržava osmogodišnju kaznu na koju je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva Zorana Ritana iz Prijedora. Ritan je ovaj zločin počinio zajedno sa Rankom Rustićem 1. jula 2014. godine u Gornjim Orlovcima kod Prijedora.

U CJB Istočno Sarajevo i KPZ Foča potvrdili su da se tuča dogodila u ponedjeljak, 30. novembra.

Iz CJB Istočno Sarajevo su rekli da je povrijeđeni Ritan prevezen u Univerzitetsku bolnicu u Foči, gdje mu je ukazana pomoć. Dodali su da su obavili uviđaj i pokrenuli istragu kako bi bio utvrđen motiv obračuna, te da za sada ne mogu otkrivati detalje dok se ne završi istraga.

U KPZ Foča su rekli da je osuđenik Đurović lakše povrijedio zatvorenika Ritana nanijevši mu ubodnu ranu dužine centimetar.

– Protiv ovih osoba pokrenuti su disciplinski postupci s ciljem utvrđivanja odgovornosti. Povrijeđeni je nakon pružene pomoći u KCB Foča vraćen u zatvorski stacionar – rekli su u KPZ Foča.

Kako smo saznali, Đurović je smješten u posebnu prostoriju – samicu.

Napadi

Ovo nije prvi slučaj tuče između zatvorenika u KPZ Foča, a zabilježen je i slučaj silovanja u ovom zatvoru.

U novembru 2013. godine zatvorenik Goran Dubočanin (45) osumnjičen je da je u spavaonici ove ustanove seksualno zlostavljao osuđenika Nazifa Sivca (25) i prijetio mu da će ga, ukoliko ne pristane, pretući.

Tokom jula 2010. godine zatvorenici Neđo Samardžić, Miljan Vujović, Aleksandar Miljatović i Saša Vidović napali su i pretukli Milu Rosića.

Još jedna tuča je zabilježena i 2008. godine kada su se potukla dvojica zatvorenika.

Glas Srpske