vece nacionalnih manjina 2015 (1)U Prijedoru je večeras održana tradicionalna manifestacija “Veče nacionalnih manjina” na kojoj su predstavnici nacionalnih manjina koji žive na području ovog grada predstavili dio aktivnosti svojih udruženja.

Prijedorska udruženja Čeha, Ukrajinaca i Slovenaca jedanaesti put predstavila su se pjesmom, plesom i igrom zemalja odakle potiču njihovi preci.

Domaćin ovogodišnjeg druženja bilo je Udruženje Ukrajinaca “Kozak”, čiji predsjednik Štefan Stahnek kaže da je dogovoreno da se koncept predstavljanja nacionalnih manjina ove godine obogati gastro ponudom i izložbom rukotvorina.

vece nacionalnih manjina 2015 (2)“Željeli smo da pokažemo građanima koji žele da upoznaju naš rad više sadržaja iz života nacionalni manjina”, rekao je Stahnek.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franji Rover rekao je da je ova manifestacija samo još jedan pokazatelj suživota u Prijedoru.

“Nacionalne manjine su najveći ambasador Prijedora i gdje god dođu predstavljaju svoj grad, budući da u njemu imaju ravnopravan položaj sa svim ostalim građanima”, rekao je Rover.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je i vođa konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u Banjalci Marijan Ristić, koji je najavio da će intenzivinije raditi da čuvanju tradicije i da se Slovenci sjećaju svog jezika i nacionalnosti.

vece nacionalnih manjina 2015 (3)“Drago mi je da se nacionalne manjine ovako okupljaju i čuvaju svoju tradiciju”, istakao je Ristić.

Veče manjina je otvorio načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić, koja je navela da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je Prijedor grad različitosti.

“Gradska uprava podržava udruženja nacionalnih manjina u njihovom nastojanju da očuvaju vjeru, tradiciju, kulturu i jezik svog naroda, ali i da zajedno sa nama grade Prijedor”, rekla je Babićeva.

Ona je istakla da je Prijedor prepoznat i od međunarodnih donatora jer se u njemu realizuje projekat “Ukrajinska nacionalna manjina u gradu Prijedoru”, koji finansira Savjet Evrope i EU u okviru zajedničkog projekta “Promovisanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoističnoj Evropi”.

vece nacionalnih manjina 2015 (7)“Ovaj projekat smo proširili na sve četiri nacionalne manjine sa područja grada i tokom njegovog sprovođenja biće opremljena fono-laboratorija u Osnovnoj školi `Ćirilo i Metodije` u Trnopolju kako bi djeca mogla da izučavaju ukrajinski jezik. Osim toga, biće obnovljene narodne nošnje i instrumenti i stipendirano nekoliko studenata ukrajinske nacionalne manjine”, rekla je Babićeva.

Ona je dodala da je jedan od važnih segmenata projekta i promovisanje nacionalnih manjina koje žive na području grada Prijedora na lokalnoj televiziji, i to ne samo ukrajinske.

Babićeva je izrazila nadu da ova tradicija okupljanja nacionalnih manjina neće biti prekinuta, kao i da je grad Prijedor jedna od prvih lokalnih zajednica koja je za nacionalne manjine još prije deset godina izdvojila posebnu stavku u budžetu.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vece nacionalnih manjina 2015 (5) vece nacionalnih manjina 2015 (6) vece nacionalnih manjina 2015 (4)