srna-oebs-eufor-podrska i pomocOEBS podržava zaključke kojima Forum za bezbjednost grada Prijedora želi spriječiti incidente kakvi su se dešavali proteklog ljeta, a za koje je policija utvrdila da su ih, uglavnom, isprovocirala lica iz dijaspore i lica koja imaju policijske dosijee zbog sklonosti ka nasilničkom ponašanju, rekao je predstavnik OEBS-a Igor Ličina.

Ličina je naglasio da OEBS posebno podržava treći od četiri zaključka kojim se pozivaju sve institucije i građane Prijedora da dijalogom i jačanjem povjerenja stalno rade na unapređenju bezbjednosnog ambijenta, opšteg kvaliteta života, kao i ekonomskog prosperiteta grada, a na dobrobit svih građana.

“Možemo podržati i četvrti zaključak i OEBS može ponuditi svoju pomoć u kreiranju takvih politika i dokumenata, pogotovo što moramo vrlo precizno voditi računa i o pravnim apsektima takve odluke i njenoj usaglašenosti sa domaćim zakonodavstvom i sa međunarodnim instrumentima zaštite ljudskih prava, u prvom redu slobode okupljanja i slobode kretanja”, rekao je u Ličina.

U četvrtom zaključku Forum za bezbjednost pozvao je nadležne institucije da pokrenu potrebne inicijative za izmjene i dopune određenih podzakonskih dokumenata koje će uvesti više reda u ovu oblast i omogućiti lakšu identifikaciju odgovornih lica i efikasnije preduzimanje potrebnih mjera na pravovremenom sprečavanju incidenata svih vrsta i oblika.

“Tu prije svega mislimo na opštinsku odluku o javnom redu i miru gdje smo razmišljali u uvođenju obaveze prijavljivanja svadbenih kolona policiji kako bi se obezbijedila sigurnost i kako se ne bi ponovili incidenti kakvi su ovoga ljeta zabilježeni u Prijedoru dva puta”, rekao je potpredsjednik Foruma Draško Đenadija.

Osim predstavnika OEBS-a, jučerašnjoj sjednici Foruma prisustvovali su i predstavnici EUFOR-a. Ni OEBS ni EUFOR nisu stalne članice Foruma, ali su prvoj sjednici poslije ljetne pauze prisustvovali upravo zbog incidenata koji su se ljetos dešavali u Prijedoru.

“Došli smo na poziv OEBS-a, a radi monitoringa. Želimo da se uvjerimo da li sve institucije preduzimaju sve što je potrebno da bi u budućnosti spriječile da se slični incidenti ponove”, rekao je Srni predstavnik EUFOR-a.

CJB Prijedor je tokom ljeta zabilježio pet incidenata u kojima su učestvovale grupe ili pojedinci Srbi i Bošnjaci.

Riječ je o incidentu u saobraćaju u kojem je grupa Bošnjaka pretukla Sinišu Timarca, o incidentu na fudbalskoj utakmici “Rudar-Prijedor” i “Jedinstvo” Bihać kada su navijači nosili zastave sa ljiljanima i transparent “Genocid vam zaboraviti nećemo, Srebrenica ’95 Prijedor ’92”, o incidentima sa ratnim zastavama u svadbenim kolonama i o tuči ispred pekare u kojoj je grupu Bošnjaka pretukla grupa Srba.

SRNA