cetvrti kozarski mtb maraton (1)U organizaciji Biciklističkog kluba „Austronet-procycling“ iz Prijedora, protekle nedjelje, 20.septembra, na teritoriji Nacionalnog parka „Kozara“, održan je četvrti po redu Kozarski MTB maraton.

Uprkos lošem vremenu, hladnoći i kiši, biciklisti su se hrabro borili sa ovim neugodnim uslovima, i radili ono što najbolje znaju, uživali u brdskom biciklizmu i ljepotama naše Kozare.

Ovogodišnje izdanje maratona pratila je potpuna izmjena dvije takmičarske staze, što je dalo potpuno novu dimenziju čitavom događaju, veliki maraton u iznosu od 71km, sa preko 2.800 metara visinske razlike i mali maraton od 49 km sa 2.280 metara visinske razlike.

cetvrti kozarski mtb maraton (2)I pored nestabilnih vremenskih uslova na maratonu je učestvovalo preko 70 takmičara iz BiH, Hrvatske i Srbije, među kojima i nekoliko eminentnih biciklista koji se takmiče na svjetskom nivou.

Prvo mjesto u velikom maratonu osvojio je Filip Turk, vozač BGK „Šišmiš“ iz Samobora, drugi je bio Milo Pilski, vozač BK „Tuškanac“ iz Zagreba, dok je treće mjesto zauzeo Aleksa Crnčević, član BK „Summit“ iz Banja Luke.

Kada je u pitanju mali maraton, prvi je kroz cilj prošao Muhamed Liha, član BK „Bihać“ iz Bihaća, drugo mjesto je zauzeo Matej Žgalin, član BK „Tuškanac“ Zagreb, dok je treće mjesto pripalo mladoj prijedorskoj nadi Amoru Mašiću, članu BK „Austronet-procycling“.

U kategoriji dama, koje su vozile veliki maraton, prvo mjesto je osvojila Paola Vrdoljak, članica BK „Ciklus“ Zagreb, dok se na drugom mjestu našla njena klupska koleginica Mirjana Kolać, a treće mjesto je ostalo slobodno, zbog odustajanja nekoliko djevojaka.

cetvrti kozarski mtb maraton (3)-Naš maraton je ujedno bio i prvenstvo Bosne i Hercegovine u kategoriji maraton (XCM). Sa ponosom možemo reći da su naši momci nadmašili sve dosadašnje rezultate, zvanično u našim redovima imamo prvaka BiH u kategoriji „maraton“, Siniša Lukić je u kategoriji kadeti ostvario zavidan rezultat, što je samo dodatak njegovoj tituli kadetskog prvaka BiH u kategoriji XCO, odnosno u kružnim trkama. Naravno, ništa manje fenomenalan rezultat nije i osvojeno treće mjesto za Adrijana Turnšeka, u istoj kategoriji, kojim je potvrđena dominacija mladih kadeta BK „Austronet-procycling“ u BiH. Svi ovi rezultati su jasan pokazatelj da se u našem klubu radi kvalitetno – rekao je Srđan Vasić iz kluba domaćina i organizatora.

cetvrti kozarski mtb maraton (4)On je dodao da je ovogodišnje izdanje bilo pod ingerencijom UCI federacije, odnosno svjetske biciklističke organizacije, gdje je Kozarski MTB maraton svrstan u kategoriju C3, što predstavlja veliko priznanje u svijetu biciklizma, ali i obavezu, da se organizacija podigne na viši nivo.

-Naš klub je ispunio sva organizaciona iskušenja i sa uspjehom priveo kraju još jednu biciklističku manifestaciju. Na kraju svega, možemo slobodno reći da je iza nas još jedan praznik ovog adrenalinskog sporta – istakao je Vasić.

Izuzetnu zahvalnost organizator duguje sponzorima: DOO Austronet, Arifagić Investment, grad Prijedor, Turistička organizacija grada Prijedora, Nacionalni park „Kozara“, LD bike, restoran Papa Joe, bez čije podrške ovaj sportski događaj i biciklizam uopšte, nebi uspio na ovim prostorima.

Tekst i foto – Marko Čađo/Dalibor Lukić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

cetvrti kozarski mtb maraton (5) cetvrti kozarski mtb maraton (6) cetvrti kozarski mtb maraton (7)