ckrs-nedjelja borbe protiv tbcCrveni krst Republike Srpske u vremenu od 14. do 21. septembra 2015. godine obilјežava Nedjelјu borbe protiv tuberkuloze, s cilјem jačanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o važnosti prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze. Cilј je da se svaki pojedinac što detalјnije upozna sa ovom bolešću kako bi mogao na vrijeme prepoznati simptome i javiti se lјekaru, jer je liječenje tuberkuloze najbolјa preventivna mjera u sprječavanju širenja zaraze.

Sve aktivnosti Crvenog krsta u toku ove nedjelјe odvijaju se pod sloganom „Zaustavimo tuberkulozu“.

Tuberkuloza je hronična zarazna bolest koja još uvijek predstavlјa važan uzrok prerane smrti, kako u zemlјama u razvoju tako i u industrijski razvijenim zemlјama. Iako smrtonosna, ako se na vrijeme prepozna i liječi ova bolest je u potpunosti izlјečiva! Ova bolest se može prevenirati i kontrolisati. Planiranje i realizacija promotivno-preventivnih aktivnosti ima za cilј podizanje svijesti o tuberkulozi i promjenu stavova i ponašanja u vezi tuberkuloze, posebno kod vulnerabilnih grupa stanovništva. Zbog toga je potrebno unaprijediti znanja, obaviještenost, stavove i ponašanja u vezi tuberkuloze među ugroženim grupama stanovništva (raselјena lica, Romi, učenici u osnovnim i srednjim školama) kao i korištenje zdravstvenih usluga.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj u 2014. godini je registrovano ukupno 378 pacijenata sa dijagnozom tuberkuloze od čega 231 muškarac i 147 žena. Među 378 pacijenata je 346 novoobolјelih, a 32 slučaja relapsa. Jedan pacijent je u 2014. tretiran sa multirezistentnom tuberkulozom.
Tuberkuloza je izlјečiva bolest, lijekovi za liječenje ove bolesti su dostupni besplatno. Liječenje traje od šest do osam mjeseci za senzitivnu i 18-24 mjeseca za multirezistentnu tuberkulozu.

Povodom Nedjelјe borbe protiv tuberkuloze opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta će sa svojim volonterima vršiti podjelu edukativno-propagandnog materijala na info štandovima, gdje će se prodavati i markice Crvenog krsta; biće organizovana predavanja o tuberkulozi u školama, na fakultetima, u mjesnim zajednicama; posjete obolјelima od tuberkuloze na liječenju u bolnicama, stacionarima i na kućnom liječenju uz skromne poklone; u saradnji sa lјekarima domova zdravlјa će se organizovati pregledi stanovništva u udalјenim ruralnim područjima, kao i alternativnim centrima; u školama će sekcije Podmlatka i Omladine Crvenog krsta organizovati akcije čišćenja školskih dvorišta,…

U toku Nedjelјe borbe protiv tuberkuloze biće organizovana prodaja građanskih markica na štandovima na javnim mjestima, u školama, fakultetima, radnim organizacijama, kao i prodaja poštanskih markica posredstvom Pošta Srpske. Prihod od prodaje markica biće upotrijeblјen za realizaciju aktivnosti u okviru Programa borbe protiv tuberkuloze.

Prigodnim akcijama, u obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze uključio se i Crveni krst Prijedor.

Crveni krst Republike Srpske