skola tukovi (2)Ove godine u školske klupe u Prijedoru prvi put je sjelo 606 prvačića, što je za 20 više nego u protekloj školskoj godini.

U Područnu školu u Gornjoj Ravskoj upisan je jedan prvačić, a u srednje škole upisano je nešto više od 3.000 srednjoškolaca.

Svih 17 osnovnih škola na području grada Prijedora i opštine Oštra Luka počelo je sa radom, a 53 osnovca su ponovo u klupama u svojoj područnoj školi „Dositej Obradović“ u Tukovima.

Stevica Džogazović predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola grada Prijedora ističe da je nakon prošlogodišnjih poplava montažni objekat područne škole u Tukovima bio potpuno uništen, ali da je izgrađen potpuno novi. Sredstva za izgradnju ove škole obezbjedila je Vlada Republike Srbije, implementator projekta je bio UNDP, namještaj je obezbedio UNICEF, a vrijednost projekta je iznosila oko 270.000 KM.

skola tukovi (1)U osam prijedorskih srednjih škola sjelo je u klupe više od 3.000 srednjoškolaca, među kojima su i 703 učenika koji su nakon završetka osnovnog obrazovanja upisani u prve razrede ovdašnjih srednjih škola.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola grada Prijedora Valentina Sovilj naglašava da će učenici ove školske godine imati mnogo bolje uslove za rad, jer je dosta toga urađeno i obnovljeno zahvaljujući podršci UNDP-a, jer su Srednjoškolski centar, Poljoprivredno-prehrambena škola i Ugostiteljsko-ekonomska škola bile dio njegovog programa za oporavak od poplava.

Pored šest srednjih škola u Prijedoru postoji i Srednja muzička škola „Savo Balaban“ i Srednja specijalna škola u okviru centra „Sunce“.

Soviljeva pojašnjava da je u srednjim školama trenutno preko 3.000 učenika, a sve škole su ispunile plan upisa, pa je tako pet srednjih škola dobilo po 120 učenika, rapsoređenih u pet odjeljenja, dok je u prvi razred Srednjoškolskog centra, odnosno bivše Medicinsko-tehnološke i građevinske škole upisano 130 učenika u pet odjeljenja.

Broj učenika u prvim razredima srednjih škola ostao je na prošlogodišnjem niovu, jer je lani upisano 705, a ove godine 703 učenika.

Učenici iz Omarske i Lamovite često se opredjeljuju za nastavak srednjeg obrazovanja u Banjaluci, dok svršeni osnovci iz Knežice, Svodne i drugih susejdnih opština odlučuju da se upišu u prijedorske srednje škole.

Ove školske godine nastavu u 92 srednje škole u Republici Srpskoj pohađa ukupno 43.000 srednjoškolaca.

u Gornjoj Ravskoj, najudaljenijoj područnoj školi na području Prijedora u školske klupe je sjelo svega sedam učenika.

U prvi razred krenuo je samo jedan prvačić.

Gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem i ove je godine pripremila oko 620 paketića i darovala učenike prvake. Poklon pakete „Moja slova“ su činili individualna slovarica u kvalitetnom najlonskom omotu i čestitka gradonačelnika.

Poklon paketi omogućavaju učenicima lakše upoznavanje slova i efikasnije početno razumijevanje i čitanje. Slovarica omogućava dugotrajnu upotrebu, praktična je za korištenje i pedagoški je opravdan dio svake torbe đaka prvaka – kažu u gradskoj upravi.

Tekst i foto – G.K. – www.prijedordanas.com