javna kuhinja prijedor (1)Broj korisnika javne kuhinje u Prijedoru i Ljubiji uvećan je za 10, a trenutno po obrok radnim danima i vikendom dolazi 110 osoba.

Izvršni direktor Humanitarne organizacije „Hljeb života“ Danko Malešević kaže da u prostorijama ovog udruženja u posljednjih nekoliko godina radi javna kuhinja, te da u Prijedoru ima 80 korisnika, dok ih je u Društvenom centru u Ljubiji ukupno 30.

Osim onih koji žive i nemaju nikakvih primanja, te najtežih socijalnih slučajeva, po obrok u Ljubiji dolaze i cijele porodice, jer nemaju nikakvih sredstava za život i to im je jedini siguran obrok koji će pojesti tokom dana.

-U Ljubiji je zaista teška situacija, a imamo još deset korisnika u Prijedoru koji čekaju svoje mjesto, dok je u Ljubiji veći broj. Radi se o izuzetno siromašnim ljudima – pojašnjava Malešević i navodi da su potrebe socijalnih slučajeva mnogo veće od postojećih kapaciteta javne kuhinje, koja bi se difinitivno morala izmještati, ukoliko bi se broj korisnika još povećavao.

Gradska uprava u Prijedoru finansira obroke korisnicima u dane vikenda, te plaća i troškove električne energije, vode i grijanja.

Zahvaljujući podršci britanske organizacije „Misije bez granica“, koja ima sjedište u Mostaru, Agenciji lokalne demokratije iz Prijedora, te projektu „Hljeba života“ pod nazivom „Žene na selu“, korisnici redovno dobijaju obroke.

javna kuhinja prijedor (2)Kroz projekat „Žene na selu“ se pruža kratkoročna manja pozajmica ženama koje žive u selu, a one pozajmicu vraćaju kroz određenu količinu proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, koji se koriste u javnim kuhinjama za pripremu obroka. Jedna od vodećih aktivnosti udruženja je i animiranje mladih ljudi da ostanu na svojim ognjištima u seoskim sredinama.

-Sela u Potkozarju mahom ostaju prazna. Prirodni kapaciteti su neiskorišteni, mnogo je neženja, te sve manje žena koje žele živjeti na selu – kaže Malešević.

Od 1997. godine ovo udruženje djeluje u Prijedoru, a do sada je realizovano projekata u vrijednosti od oko 20.000.000 KM.

Dnevno jedan obrok za korisnika košta oko 3 KM, a broj zainteresovanih se svakim danom uvećava, pa Malešević ističe da će se u skorije vrijeme verovatno razmišljati o proširenju kapaciteta, te o punktovima za podjelu obroka, jer je postojeća kuhinja u ovom udruženju premala da primi sve korisnike, koji inače dolaze na ručak u smjenama.

S. A. iz Prijedora kaže da joj svakodnevni obroci u javnoj kuhinji itekako mnogo znače, te da nema nikakvih primanja. Navodi da su obroci koje dobijaju korisnici veoma kvalitetni i da im to spasava život u ionako teškim uslovima u kojima žive.

Tekst i foto – G.K. – www.prijedordanas.com