atv-rudnik ljubijaRudnik “Ljubija” još ostaje ničija zemlja. Na zapuštene rudokope u vlasništvu države kupci i dalje namiguju ali konkretnih ponuda nema.

Pogone rudnika u maju ove godine pregledali su i predstavnici austrijske firme “Festalpina”. Već u junu su odustali, priča bivši direktor “Ljubije” Božo Grbić. Pet dana je u penziji tako da nije dočekao godinama najavljivanu privatizaciju.

” Oni su ocijenili da za njihove potrebe struktura naše rude nije zadovoljavajuća”, kaže Grbić.

Nakon što su Austrijanci otpali, problem se, očigledno, opet gura pod tepih. Svi se slažu da je privatizacija neminovno rješenje, ali niko ne želi da povuče konkretan potez. Pat pozicija i tihi rat po tom pitanju nastavlja se između Marka Pavića i Milorada Dodika. Dodik je dva puta bezuspješno pokušao da državni kapital proda Izraelcima.

O prodaji se pričalo još prije dvije godine. Početkom ove, Vlada je donijela Odluku o prodaji državnog kapitala Izraelcima ali je, nakon Pavićeve ostavke na mjesto predstavnika državnog kapitala, odustala od te namjere. O privatizaciji “Ljubije”. Pavić se danas ipak ne bi izjašnjavao.

“Ne znam zaista što mene pitate za rudnik pobogu brate. Ja sam načelnik opštine, to je privredna tema, rudnik je državna kompanija i nemojte mene”, rekao je Marko Pavić , predsaednik DNS-a.

Uz priču o Izraelcima kao logičan kupac se nameće i kompanija “Arselor Mital” i to još od 2011. godine, za koju, između redova, navija prijedorska vlast. Inače, “Mital” već godinama posluje u Prijedoru i eksploatiše rudu u Omarskoj i Tomašici. Eksploataciono pravo ima i na stare kopove u Ljubiji koje država želi da proda ali dogovora o prodaji za sada nema. Iako je tako već godinama, resorni ministar kaže da su još sve karte otvorene.

” Nemamo favorita kad je u pitanju neko ko bi to kupio, kome bismo mi to prodali. Onaj ko je spreman da ponudi najbolje uslove za prodaju i obezbijedi dalji razvoj za nas je jako bitan taj razvoj rudnika koji se sad ne razvija koji je od dana kad je “Arselor Mital” tamo došao prije nekih 14, 15 godina u potpunom, potpunom zastoju”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Rudnik Ljubija kod Prijedora, dok čeka novog vlasnika, danas djeluje zapušteno. Međutim, na dva kopa, Ljubija i Tomašica, nalazi se 30 miliona tona rude, vrijedne stotine miliona evra.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL