pavic-delegacija euGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je ohrabren podrškom delegacije Evropske unije /EU/ opredjeljenju Prijedora da se na prvom mjestu ekonomski razvija.

“To nam je potvrda naše dorbe orijentacije”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa predstavnicima Delegacije EU u BiH.

Pavić se Delegaciji EU u BiH zahvalio za čitav niz projekta koji su godinama unazad realizovani i čija je realizacija u toku.

“Sve to nama služi da prihvatimo praksu razvijenih zemalja EU i da ta praksa postane sastavni dio našeg života i rada. Pitali su nas šta činimo da građanima približimo EU. Odgovorio sam da mi u gradskoj upravi primjenjujemo najbolje prakse lokalnih upravaEU, bez obzira na stepen napretka države u evrointegracijama”, kazao je Pavić.

On je izrazio zadovoljstvo podrškom koja je gradu pružena za opredjeljenje da ide naprijed, ali sa sviješću o prošlosti.

“Poznat je naš princip da nikada ne treba zaboraviti šta se dogodilo, ali treba praštati i s tim praštanjem ići naprijed”, dodao je Pavić.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da je posjeta Prijedoru jedna u nizu posjeta lokalnim zajednicama širom BiH u okviru višegodišnje prakse predstavnika EU u BiH.

“Dobili smo od gradonačelnika i od predsjednika Skupštine grada /Seada Jakupovića/ detaljne informacije i velikom broju različitih pitanja koja su od značaja za Prijedor, a nastavićemo današnju posjetu gradu sastancima sa više sagovronika iz raznih sektora da bismo dobili širu sliku o realnosti života u Prijedoru “, rekao je Davidi.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurijan Krak izjavio je da voli povremeno otputovati iz Sarajeva u druge krajeve BiH jer se tada uvjeri da se mnogo toga dobrog dešava u brojnim lokalnim zajednicama.

“Prijedor u tome nije izuzetak, a dodatni razlog za čestitke i vlastima i građanima jeste uspjeh ovog grada u dobijanju sertifikata za sredinu povoljnu za ulaganja”, rekao je Krak.

On je naglasio da je je, kao predstavnik međunarodne zajednice, potpuno svjestan sve složenosti i osjetljivosti prošlosti grada Prijedora.

“Drago mi je vidjeti kako grad nalazi rješenja za suočavanje s prošlošću i da se tim problemima bavi na pravi način”, dodao je Krak.

U posjeti Prijedoru trebalo je da boravi i konzul ambasade Rumunije Andrej Borza, ali je spriječen iz praktičnih razloga.

Diplomate EU posjetiće Poljoprivrednu školu koja je dio projekta “Srednje i stručno obrazovanje” finansiranog iz instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/, nakon čega su, u 15.05 časova, predviđene izjave za medije.

Nakon sastanaka sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave temama povratka, sa predstavnicima nevladine organizacije “DON” i sa predstavnicima keksare “Mira” nisu predviđene izjave za medije.

SRNA