instalacije na sani (8)U Prijedoru je jutros preminuo istaknuti prijedorski slikar Rudolf Slačala /70/.

Slačala je završio Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, smjer zidne tehnike, i bavio se mozaikom, koji je radio od prirodnih materijala, tehnikom koju je doveo gotovo do savršenstva.

Iza njega su ostali brojni radovi, među kojima i mozaici na sakralnim objektima, kao što je dio enterijera katedrale u Banjaluci i impozantni mozaik u katoličkoj crkvi Svetog Josipa u Prijedoru.

Ovog ljeta, na rijeci Sani kod gradskog mosta u Prijedoru postavljena je Slačalova kinetička skulptura na vodi, a autorova želja je bila da stvori umjetničko djelo koje će predstavljati stilizovane oblike akva flore i faune, izražene apstrakcijom.

instalacije na sani (1)Istovremeno, veći dio kompozicije predstavlja slobodan umjetnički doživljaj, matematički precizno izveden i potom ostvaren slobodnim raspoređivanjem različitih formi.

Želja umjetnika je bila i da instalacija, svojom idejom i izvedbom, ukaže na neophodnost očuvanja prirodne, prije svega, čiste vode.

Slačala nije ni slutio da će to biti njegov umjetnički testament.

Telegram saučešća porodici Slačala uputio je i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je istakao da je bila čast poznavati tako vrijednog i talentovanog umjetnika, te da je umjetnička javnost Prijedora, ali i mnogo šire, izgubila jednog od istaknutih predstavnika.

Rudolf Slačala biće sahranjen sutra u 14.00 časova na katoličkom groblju u Prijedoru.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com