novosti-borovniceU poseti jedinoj plantaži borovnica na Kozari, u selu Gornja Lamovita. Stojakovići pre pet godina posadili 500, a sada imaju 2.000 sadnica

U prijedorskom selu Gornja Lamovita pod planinom Kozarom, pre pet godina bračni par Slavka i Neđo Stojaković zasadili su plantažu borovnica, koja je do dan-danas prva i jedina na području Prijedora. Ovaj bračni par, koji više od tri decenije radi u Sloveniji, uložio je ušteđevinu u rodni kraj i na plodnoj potkozarskoj zemlji ove godine dočekao novi rod.

Pre pet godina zasadili su prvih 500 grmova borovnice, a svake godine su širili plantažu. Danas imaju 2.000 sadnica, a cilj im je još 1.000 više. Ove godine borovnice su bogato rodile, a Stojakovići očekuju tonu ploda. Imaju i sistem za navodnjavanje.

– Pošto je plantaža zasađena na brdovitom terenu, iznad nje u podnožju Kozare, iskopali smo bazen i prikupljamo kišnicu i vodu koja se sliva s planine. Odatle vodu sprovodimo dalje do borovnica i metoda se pokazala uspešnom. Sunca ima dovoljno, a ova zemlja je bogom dana za voćarstvo – kaže Neđo Stojaković.

Berba se privodi kraju. Stojakovići svoje borovnice ne tretiraju hemijskim sredstvima, već se oslanjaju na prirodu. Zbog toga je ona izuzetno cenjena na tržištu. Kažu, u ovoj proizvodnji posebno je važno znati da grmovi borovnice bogato rađaju i do 40 godina.

– Istina je da uzgoj borovnica prate visoka ulaganja, ali se i isplati uzgajati ih. Ne treba odmah očekivati da se ulog povrati, ali će do toga sigurno doći. Početna ulaganja su visoka, za hiljadu sadnica potrebno je izdvojiti oko 10.000 maraka. Ove godine očekujemo da ćemo imati možda čak i više od tone – kaže Neđo.

Grad Prijedor finansijski podstiče uzgoj borovnice. Kozarsku borovnicu Stojakovići plasiraju na lokalne pijace i u prodavnice, a prodaju je i prijateljima.

Stojakovići su zasadili različite sorte borovnice. Na sadnicama, reklo bi se, načička se po milion bobica. Posebnu draž borovnica s ove plantaže upotpunjuje prirodna proizvodnja, a bogat rod još jednom podseća na plodnu zemlju pod Kozarom, koju imamo nadohvat ruke.

U LIKERE I MARMELADE

U kući Stojakovića neizostavna je i priprema brojnih delicija od ovog voća.

– Pravim svašta od naših borovnica, pre svega stavljam ih u kolače, pravim od njih likere, marmelade i slično. Pakujemo ih i prodajemo najčešće sveže, a korisne su za ljudsko zdravlje, pa se svakodnevno preporučuje unošenje od 10 do 20 grama svežeg voća. Kilogram borovnica košta osam maraka – priča Slavka.

Novosti.rs