srna-jelacaU Prijedoru kuva! Različite političke frakcije pokušavaju da ušićare u mutnom. Poslednja u nizu afera u gradu na Sani vezana je za imenovanje novog generalnog direktora RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor, Stanka Vujkovića. Frakcije SNSD-a prije svih Božo Grbić i Mladen Jelača, otvorili su front na BN televiziji poručujući da je Vujković fudbalski mrtav, procesuiran. U svemu možda i ima neke istine, ali zaboravili su da su i njehove ruke u fudbalu, „krvave do lakata“, ma do ramena! Na adresu našeg portala stiglo je zanimljivo pismo, jednog dugogodišnjeg radnika ovog privrednog giganta, koji je pokušao razmrsiti komplikovanu situaciju.

– Pobunjeni članovi SNSD-a, ako mogu da Vam se obratim u množini, uvažavam Vašu bojaznost za status RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor, kao bivši radnik-akcionar tog preduzeća, a sada penzioner. Drago mi je što ste otvorili ovu temu, ali mi je žao što je niste ranije otvorili. Pitam Vas gdje ste bili u posljednjih 10 godina? Informacije radi, trebate znati da je 2004. godine RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor zajedno sa Mital kompanijom osnovalo zajedničko preduzeće, čiji je omjer vlasništva 49:51%. Ugovorom o osnivanju su definisana prava i obaveze osnivača, ali je RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor imao samo obaveze, a nikakva prava, zahvaljujući hvala Bogu bivšem direktoru, gospodinu Boži Grbić. Između ostaloga, u pravima je definisana raspodjela dobiti zajedničkog preduzeća u omjeru 49:51%. Uspjeli smo doći do informacije o iskazanoj dobiti Mittal rudnika Prijedor, čiji je direktor gospodin Mladen Jelača, koja iznosi preko 12 miliona KM za 2013. godinu i preko 11 miliona KM za 2014. godinu! Pitajte pomenutu gospodu kako je podjeljena dobit, pošto je Božo Grbić član Upravnog odbora Mittal rudnika Prijedor. To je samo jedan od pokazatelja, a ima ih mnogo koji idu u prilog pomenutom dvojcu Jelača- Grbić, od kojih su predsjednik i vlada RS prošle godine digli ruke iz razloga nezakonitih radnji po pitanju povezanih pravnih subjekata i transfernih cijena. Pomenuti Stanko Vujković je bio direktor RŽR ”Ljubija” a.d. u periodu 2005-2006 godine, a smjenjen je sa te funkcije isključivo iz razloga sto je štitio interese RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor i većinskog vlasnika preduzeća, Vlade Republike Srpske, od istog dvojca Jelača- Grbić. U predhodnom periodu pomenuti dvojac je preduzeće RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor doveo do prosjačkog štapa, tako da su stalnu imovinu preduzeća u iznosu oko 160 miliona KM spustili ispod 50 miliona KM. U čijem interesu su rađene ove radnje?

Još mnogo je radnji koje idu u prilog pomenutom dvojcu Jelača- Grbić, izmedđu ostalog, nedefinisan status vlasnika nekretnina, zemljišta unutar eksplatacionog polja koji nije predmet osnivačkog uloga, korištenje skladišnih resursa po pitanju repromaterijala i rezervnih dijelova po knjigovodstvenim cijenama, pa će možda neko nekada izračunati koliko je štete učinjeno po tom osnovu. Grbić je obavljao dužnost direktora RŽR ”Ljubija” a.d. Prijedor u posljednje dvije godine sa statusom penzionera, sa željom da od rudarsko-geološkog instituta napravi savjet staraca! Nije nam poznato koliko je para poslovnim planom za 2015. godinu predviđeno za potrebe instituta. Zašto je Poreska uprava svojim rješenjima donijela tako astronomske sume poreskih obaveza, odgovore treba tražiti od pomenutog dvojca Jelača-Grbić, a cilj je svima jasan. Ima još mnogo toga o čemu bi se moglo pisati, ali se nadamo da će se o tome pozabaviti organi sistema, zalihe nedovršene proizvodnje rude u Tomašici, zajednička preduzeća TVEK, Sever, planinarsko drustvo… A fudbalski marifetluci u Rudar Prijedoru, kojeg su prodali u bescijenje srbijanskim mafijašima, pa onda na volšeban način ispali iz Premijer lige BiH. Koliko su utakmica kupili, ali i prodali, o tome ćemo u drugom pismu – zaključio je jedan od radnika ovog privrednog giganta.

Pravdabl.com