Povodom obilježavanja Evropske sedmice imunizacije, prijedorski Dom zdravlja organizovao je Dane otvorenih vrata. Danas, sutra i u ponedjeljak biće organizovani pregledi i vakcinacija djece uzrasta od 11 do 14 godina protiv humanog papiloma virusa (HPV), bez prethodnog zakazivanja.

Prijedorčani podržavaju ovakve aktivnosti Doma zdravlja.

“Imunizacija je potrebna i nema razloga da uskratim svom djetetu pravo na nju”, rekla je jedna sugrađanka.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, Milica Otković, navodi da je provođenje procesa imunizacije jedna od najvažnijih aktivnosti u sistemu zdravstvene zaštite stanovništva, a posebno djece.

“Da bi se ostvario napredak u samom procesu imunizacije, potrebno je izgraditi povjerenje između roditelja i ljekara koji obavlja proces imunizacije i na taj način prevazići barijere koje u današnje vrijeme postoje, a tiču se samoga procesa imunizacije i vakcina. Prvenstveno mislim na praćenje raznih medija i laičko tumačenje nekih podataka do kojih se dođe”, navela je Otkovićeva.

Kako navode iz ove ustanove redovnom i sveobuhvatnom vakcinacijom mogu se spriječiti razna oboljenja i zdravstvene komplikacije.

“Ovim putem pozivam kolege koje sprovode proces imunizacije da slijede primjere dobre prakse vezano za imunizaciju. Tu prvenstveno mislim na pedijatre koji imaju prvi kontakt sa roditeljima, da im objasne sam proces vakcinacije i da razjasne eventualne dileme roditeljima po pitanju vakcine ako ih imaju”, dodala je Otkovićeva.

Što se tiče Prijedora, obuhvat imunizacije za 2023. godinu je relativno dobar, navode iz Doma zdravlja.

“Na pojedine vakcine roditelji se jako dobro odazivaju kao na primjer na petovalentnu vakcinu. Tu je procenat obuhvata djece za prošlu godinu 90% što je odlično, ali zato imamo MMR vakcinu koju primaju djeca sa navršenih 12 mjeseci i njen procenat za prošlu godinu je 64% dok je na revakcinaciji koja ide sa upisom u školu, procenat veći i iznosi 83% “, rekla je Otkovićeva.

Za prošlu godinu ukupan broj osoba vakcinisanih prvom dozom HPV vakcine je 104 dok je broj revakcinisanih 25. Iz Doma zdravlja apeluju da, ukoliko roditelji imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa bilo kojim tipom vakcine, ne samo HPV vakcinom, da pozovu dostupne brojeve telefona Doma zdravlja kako bi dobili pravu informaciju.

kozarski.com