Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu Adinu Hodžiću (24) iz Prijedora i osudio ga na 15 godina zatvora zbog ubistva Senada Kaltaka (66), koga je izbo nožem u prijedorskom naselju Hambarine, 28. januara prošle godine.

Hodžić je u Okružnom sudu u Prijedoru priznao krivicu i osuđen je na 17 godina zatvora, ali mu je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud preinačio presudu i pravosnažno ga osudio na 15 godina.

Dosije: Kako je svađa u Prijedoru eskalirala u ubistvo? – VIDEO

Zločin se dogodio u noći između 27. i 28. januara prošle godine u Kaltakovoj kući. U presudi se navodi da je Hodžić sjedio sa Kaltakom, kada je došlo do verbalnog sukoba.

”U namjeri da oštećenog liši života Hodžić je sa stola, za kojim su sjedili, uzeo kuhinjski nož sa oštricom dugčakom 20 centimetara i dva puta ubo Kaltaka u predjelu glave. Nanio mu je plitku ubodnu ranu unutrašnjeg ugla lijevog oka i iznad unutrašnjeg ugla desnog oka”, navodilo se u optužnici.

Ubica odvukao tijelo s mjesta zločina: Novi detalji zločina u Prijedoru – FOTO/VIDEO

Istrajan u namjeri da ubije Kaltaka, Hodžić je potom oštricu noža zario u grudni koš žrtve. Presjekao mu je pulmonalnu arteriju i Kaltak je umro usljed masivnog iskrvarenja.

”U namjeri prikrivanja tragova zločina Hodžić je tepih sa tragovima krvi sakrio ispod kreveta u spavaćoj sobi žrtve. Iz kuće je uzeo nož, kojim je počinio zločin, i još jedan manji nož, mobilni telefon žrtve i knjučeve od kuće. Nakon toga je oko vrata Kaltaka vezao izolir traku i kaiš i tijelo je izvukao iz kuće”, piše u optužnici.

Pravosuđe zakazalo: Zašto osumnjičeni za ubistvo u Prijedoru nije u zatvoru?

Dodaje da je optuženi zaključao ulazna vrata kuće, a tijelo je odvukao stotinjak metara dalje i sakrio ga u nisko rastinje. Potom je otišao kući, gdje je sakrio svoju odjeću i predmete koje je uzeo iz Kaltakove kuće.

Na ovaj zločin nadovezala se još jedna tragedija budući da je Senadov otac Vejsil preminuo nekoliko sati nakon što je saznao za ubistvo sina.

Tuga: Preminuo otac ubijenog Prijedorčanina

Zajedno su sahranjeni na centralnom mezarju u Hambarinama.

atvbl.rs