Tokom posljednjih dana nivo rijeke Sane je porastao i približio se vodostaju u Prijedoru od 400 centimetara koliko je izmjereno ovog utorka, 12. marta 2024. godine u jutarnjim časovima.

To je dovelo i do njenog izlijevanja iz korita na pojedinim mjestima u prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac, Bišćani i Brezičani.

Može se slobodno reći da je “nastavljena tradicija” jer se Prijedor ovog utorka mogao “pohvaliti” da ima ogroman „bazen“, nekoliko puta veći od onog pravog „olimpijskog“.

Naime, s obzirom da je stadion „Poljana“ u blizini rijeke Sane, ali i Bereka, nivo vode je porastao sasvim dovoljno da je ovo igralište bilo mnogo primjerenije za vodene sportove poput plivanja i vaterpola, nego za fudbal.

Kada god se u proteklim godinama Sana približavala kritičnoj tački (420 centimetara), to je bio sasvim siguran znak da je voda prekrila „travnati tepih“ na ovom prijedorskom stadionu i da od fudbala nema ništa.

Gotovo pa redovna postala je ova pojava, pa se “Poljana” u ovakvom stanju nađe barem jednom godišnjene.

Suvišno je reći da najveću štetu trpe fudbalski klubovi OFK Berek 1975 i FSA Prijedor, ekipe koje koriste ovaj stadion.

Proljetni dio Druge lige RS je već počeo, ekipa FSA Prijedor je u subotu trebala da igra svoj prvenstveni meč na ovom stadionu.

Od toga sigurno neće biti ništa, isto kao ni od treninga “Berekovaca” u okviru priprema za nastavak Područne lige PFS Prijedor.

Međutim, uz vodu tamo gdje joj mjesto nije i činjenicu da svako plavljenje ostavlja posljedice po teren, trpe sportisti i sportski radnici.

Igralište se sve teže “oporavlja” nakon poplava, teren izgleda sve gore, pa ni fudbalerima nije više svejedno kada igraju na “Poljani”.

Ostaje pitanje da li postoji neko rješenje za ovaj problem, jer je iz godine u godinu sve izraženiji.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com