U Osnovnom sudu u Prijedoru danas je počelo suđenje po tužbi mještanina Bistrice Radovana Zrnića protiv firme „Drvo eksport“ iz Teslića koja vrši eksploataciju uglja u ovom selu pored Prijedora, a koju mještanin smatra odgovornom za smetanje njegovog posjeda.

Postupak vodi sudija Šejla Husić, mještanina zastupa advokatica Dragana Stanković, a firmu „Drvo eksport“ advokat Miroslav Minić.

Stankovićeva je navela da se zemljišni posjedi mještanina Zrnića graniče sa eksploatacionim poljem i da su radovi na eksploatacionom polju zahvatili i oštetili parcelu koja je u Zrnićevom vlasništvu na način da su potkopavanjem uzrokovali odron i propadanje dijela parcele.

Minić je naveo da su netačni navodi da je do slijeganja zemlje došlo zbog toga što je koncesionar potkopavao Zrnićevo zemljište i ustvrdio da su promjene nastale prirodnim putem jer je predmetno zemljište ustvari klizište, kao i da firma „Drvo eksport“ nije nikada ušla u posjed niti ograničila prava vlasniku posjeda.

Advokati su danas predložili materijalne dokaze koje će izvoditi u nastavku suđenja, saslušanje parničnih stranaka, te vještačenje sudskih vještaka geodetske, građevinske i rudarske struke.

Stankovićeva je za dokazni postupak predložila i saslušanje svjedoka – mještane Bistrice Radmilu Zrnić, Vaskrsiju Zrnića i Zorana Ninića, kao i Redžiba Skomorca iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, te zatražila uviđaj na licu mjesta uz prisustvo vještaka.

Nastavak pripremnog ročišta sud je zakazao za 20. marta.

U vezi sa ovim predmetom, danas je održano i ročište o prijedlogu da sud odredi mjeru obezbjeđenja jer su na ovoj lokaciji ugroženi imovina i bezbjednost.

Na prijedlog Stankovićeve, saslušani su svjedoci Radmila Zrnić i Vaskrsije Zrnić koji su u rodbinskoj vezi i žive u istom domaćinstvu sa Radovanom Zrnićem i koji su naveli da neobilježeni bageri potkopavaju zemljište i noću, a da se prije ovih radova nikad nisu dešavale promjene, odroni i slijeganja na tom zemljištu.

Minić je rekao da su hitne mjere obezbjeđenja nepotrebne jer se već vodi parnični postupak kojim će se utvrditi činjenice. Sudija Husić rekla je da će odluku o ovom prijedlogu sud donijeti van ročišta i dostaviti strankama.

Tekst i foto ilustracija – Katarina Panić – www.prijedordanas.com