U narednom periodu će se izvršiti isplata sredstava za vlasnike domaćinstava kojima su oštećeni stambeni prostori, najavljeno je iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Načelnik ovog odjeljenja Aleksandar Šobot naveo je da su komisije za procjenu šteta od poplava izvršile popis šteta, odgovarajući u pisanoj formi na pitanje odbornika sa sjednice Skupštine grada održane 28. decembra prošle godine zašto nije isplaćena odšteta.

U odgovoru nije preciziran rok isplate.

Fond solidarnosti Republike Srpske na ime sanacije šteta od poplava 12. decembra 2022. godine odobrio je 200.000 KM.

Ta su sredstva i u prošlogodišnjem i u ovogodišnjem budžetu grada knjižena kao neutrošeni transferi jedinicama lokalne samouprave za podršku budžetu.

Grad Prijedor su u 2022. godini poplave zadesile u tri navrata – u maju, novembru i decembru.

Krajem te godine gradonačelnik Slobodan Javor izjavio je da su komisije za procjenu štete od poplava završile svoj dio posla i da je, prema nezvaničnim procjenama, visina materijalne štete oko milion i po maraka, te da podršku mogu očekivati građani kojima je voda ušla u stambene objekte, tačnije u spavaće sobe i dnevne boravke.

Savjet ministara BiH je u julu prošle godine donio odluku kojom se u svrhu saniranja posljedica poplava koje su se dogodile u maju dodjeljuje po pola miliona maraka Federaciji i Republici Srpskoj, gdje 200.000 KM dobija Novi Grad, a po 100.000 KM Prijedor, Kozarska Dubica i Kostajnica.

Tekst i foto ilustracija – www.prijedordanas.com