U organizaciji prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u Gradskoj čitaonici je promovisana knjiga “Bosiljka, majka sa Kozare”, autora Milana Sredića.

Riječ je o zavičajnom piscu koji je prošao na konkursu ove ustanove za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca.

“Bosiljka, majka sa Kozare” je prikaz života autorove majke od ranog djetinjstva do duboke starosti. Bosiljka nije samo autorova majka, već sve majke koje su preživjele strahote kozarskog stradanja u ustaško-fašističkom pogromu četredesetih godina dvadesetog vijeka.

– Navelo me je to da nekako spasim od zaborava sve ono što je preživio rod na Kozari, a među njima i moja majka. Pisani trag kao dio istorije treba da ostane i da živi tako da se ne zaboravi – ističe autor knjige Milan Sredić.

Knjiga poprima obrise autobigrafije, jer se autor trudio da sačuva autentičnost kazivanja njegove majke. Sadrži i etnološke vrijednosti, jer je detaljno opisan život u Potkozarskom selu u prvoj polovini prošloga vijeka.

– Kada smo unutar toga vidjeli mnogo toga što se tiče tradicije našeg naroda i svega toga kako je narod živio na ovim prostorima, a s druge strane i da opisuje mnoge događaje, iz jednom ličnog ugla koji su se dešavali na Kozari – kaže Željko Šormaz, Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Autor Milan Sredić prošao je na prošlogodišnjem konkursu Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca.

– To je zavičajni pisac koji je prošao na konkursu naše ustanove i za promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca, i evo to je prva promocija ove godine kada govorimo o zavičajnim piscima – naglasila je Gordana Vila, direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

U martu slijedi novi konkurs Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, gdje će zavičajni pisci, koji se prijave, moći da svoja djela predastave u drugoj polovini ove godine.

RTRS