Statistike pokazuju da se i u Prijedoru povećava broj djece oboljele od autizma. U Centru “Sunce” ističu u ovoj ustanovi takve djece ima jedna četvrtina od ukupnog broja. Psiholog Mileva Mandić kaže da autizam nije lako dijagnostikovati i da psihijatri ne žure sa takvom kvalifikacijom. “Veliki je broj djece mlađeg školskog uzrasta koji se uključuju u našu školu. Oni se uglavnom susreću sa velikim barijerama u redovnim školama tako da su praktično prisiljeni upisati specijalnu školu. Rekla bih da je prilično teško dijagnostikovati autizam, tako da većina te djece dolazi sa dijagnozom disharmoničnog razvoja. Tu dijagnozu postavljaju psihijatri na osnovu opservacija i promatranja i ne žure sa tom konačnom dijagnozom autizma”, naglašava Mandićeva

Defektolog u Centru “Sunce” Milana Miodragović ističe da je autizam prožimajući razvojni poremećaj, koji zahvata oblast socijalne interakcije, komunikacije i ponašanja. Ona pojašnjava koji su posebni problemi autistične djece. “Ono što je za djecu sa autizmom, da se laički izrazim, posebna problematika, jeste činjenica da je njihov govorno jezički razvoj usporen, otežan, onemogućen. Oni imaju probleme u ostvarivanju socijalnih kontakata sa vršnjacima, uviđanju nekih socijalnih situacija, izražavanju svojih potreba. Često se dešava kada se govori o njihovom funkcionisanju da se nekako vezuju za rutine, imaju određene poteškoće u kontroli vlastitih impulsa”, kaže Miodragovićeva.

Djeca sa autizmom i njihovi roditelji prolaze kroz teške životne trenutke. Često su to i teške životne drame, a društvo i sredina u kojoj žive uglavnom nemaju dovoljno saosjećajnosti, tolerancije i razumijevanja. “Mislim da još uvijek postoje značajne stigmatizacije i porodica i te djece zbog nerazumijevanja šire okoline u odnosu na njihovo ponašanje koje je često neinhibirano, znači, česti su neki ispadi u socijalnom funkcionisanju, što je karakteristično za spektar autizma. Mislim da se edukacijama može mnogo napraviti, ne samo šire sredine, nego i nastavnika u redovnim školama”, kaže Mandićeva.

U Centru “Sunce” ima tri odjeljenja koja pohađaju djeca autističkog spektra i za njih postoji prilagođen plan i program rada. Nastava se organizuje po nivoima, a potrebno je mnogo vremen, truda i strpljenja nastavnog kadra da se djeci olakša adaptacija. “Ono što sam ja kroz vlastiti rad ustanovila jeste da je djeci sa autizmom posebno teško, kada govorimo o nekom mlađem uzrastu kada tek dođu u školu, jeste ta početna adaptacija. Kako na sam prostor tako i na nastavnika, odnosno učitelja i drugu djecu. Onda se tu posebno u tom prvom osjetljivom periodu, prvom, drugom razredu, najviše radi na razvijanju tih vještina, da se regulišu, da izraze svoje potrebe, da uspostave kontakt sa nastavnikom, sa svojim vršnjacima. Da svate šta je to prihvatljivo a šta neprihvatljivo ponašanje, kao i da razviiju neke druge vještine”, pojašnjava Miodragovićeva.

U Centru “Sunce” Kažu da su ponosni što imaju i resursni centar koji pokriva prijedorsku i trebinjsku regiju. U ovoj ustanovi takođe ističu da je od velike koristi poseban program koji je napravljen za djecu sa autizmom. “Neophodno je pomenuti da su prošle godine Ministarstvo prosvjete i kulture i Republičko pedagoški zavod napravili poseban plan i program za djecu iz spektra pervazivnih razvojnih poremećaja, gdje spada i autizam kao jedan dio spektra. Mi smo formirali posebna tri odjeljenja samo za djecu sa autističnim spektrom i između ostalog, svako od tih odjeljenja ima asistenta po odjeljenju i jednoga individualnog asistenta”, kaže Slađana Radaković, direktor Centra.

U Centru “Sunce” ima ukupno 106 učenika, 5 u vrtiću, 81 u osnovnoj i 25 u srednjoj školi. U odjeljenjima ima po tri učenika, a pored nastave, tu je pripremni program, produženi boravak i jutarnje čuvanje. Učenici ove ustanove učestvuju na brojnim manifestacijama sa drugim, redovnim školama.

kozarski.com