U Prijedoru je konstituisana Grupa za koordinaciju za sprečavanje nasilja u porodici, za čijeg je koordinatora imenovana načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković.

Grupa je na prvoj sjednici usvojila poslovnik o radu, pravilnik o čuvanju ličnih i službenih podataka i etički kodeks.

Primjedbe, prijedloge i sugestije za sva tri dokumenta iznio je psihijatar Goran Račetović iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor i sve su prihvaćene.

“Suštinske se odnose na precizniju zaštitu ličnih podataka, kao i na mogućnost da članovi grupe motivišu subjekte zaštite žrtava nasilja u porodici iz ostalih sektora za aktivno uključivanje i potpisivanje Protokola na partnerskim osnovama, te predlažu i podržavaju proširenje Grupe, na primjer predstavnicima medija ili nevladinih organizacija”, rekao je Račetović.

Grupa će se sastajati tromjesečno, dva puta godišnje izvještavaće Gradsku upravu o radu, jednom godišnje Vladu Republike Srpske, što je i obaveza.

Mirkovićeva je najavila da bi plan rada za iduću godinu trebalo da bude donesen do kraja godine, dodajući da od subjekata očekuje prijedloge za taj dokument.

“Bilo bi dobro da izvještavanje ide i ka Skupštini grada, za šta bismo morali potražiti odgovarajuću formu”, navela je Mirkovićeva.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih institucija koje su u martu potpisale protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, osim predstavnika Okružnog suda u Prijedoru.

Obaveza potpisivanja protokola na području jedinice lokalne samouprave propisana je Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji propisuje da se “na području jedinice lokalne samouprave zaključuje protokol o postupanju i formira se grupa za koordinaciju i saradnju od predstavnika svih ustanova, organa i organizacija koje pružaju zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici”.

Potpisnici protokola su Gradska uprava, Policijska uprava, Centar za socijalni rad Prijedor, Dom zdravlja, bolnica “Dr Mladen Stojanović”, aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, Centar “Sunce”, Okružno javno tužilaštvo, te osnovni i okružni sudovi.

U Prijedoru protokol o postupanju subjekata zaštite od porodičnog nasilja postoji još od 2010. godine, kao i multisektorski tim sačinjen od devet subjekata zaštite koji se sastaju svakog mjeseca, čiji način i dinamika rada predstavljaju primjer dobre prakse za ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj, u BiH i u međunarodnim organizacijama koje se bave ovom oblašću.

Na sjednici novoosnovane grupe dogovoreno je da se ona u svom radu neće duplati sa postojećim multisektorskim timom, nego da će se njihov rad međusobno dopunjavati.

SRNA