Predstavnici Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” i Muzeja Kozare iz Prijedora ukazali su na nedostatak prostora što im znatno ometa djelatnost i uputili apel vlastima da razmotre rješavanje ovog gorućeg problema koji datira još iz 1987. godine.

Direktor biblioteke Gordana Vila rekla je da ova ustanova radi u izuzetno teškim uslovima, u skučenom prostoru i sa neuslovnim i teško dostupnim skladištima.

“Apelujem i ove godine da zajednički pružite podršku rješenju ovog najvažnijeg pitanja za našu ustanovu, jer grad poput Prijedora zaslužuje reprezentativan objekat biblioteke kao nosioca razvoja kulture i očuvanja kulturnog nasljeđa”, rekla je Vila u obraćanju odbornicima Skupštine grada Prijedora.

Ona je navela da je prijedorska biblioteka jedina matična biblioteka u Srpskoj koja nema riješeno pitanje smještaja, a ima jedan od najvećih knjižnih fondova.

“Molim vas da u skorije vrijeme ovaj problem uzmete u razmatranje, zajednički da se pronađe jedno mjesto koje će biti na ponos svima”, rekla je Vila i dodala da će predložiti da trajno rješenje ovog problema bude uvršteno u program rada gradske skupštine za 2024. godinu.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić rekla je da je problem prostora star više od 30 godina i da je u posljednje vrijeme eskalirao.

“Nemamo prostor za odlaganje slika, za depoe, koji nisu adekvatno pripremljeni. Pravilnik o čuvanju muzejske građe moramo poštovati maksimalno, a to je sada na nekom minimumu minimuma. Vrijeme je da se to pitanje već jednom stavi na dnevni red i da se riješi”, rekla je Mamićeva u obraćanju odbornicima.

Odbornik SNSD-a Nikola Vujasinović rekao je da obje ustanove priređuju veliki broj manifestacija, čuvaju tradiciju, ostavljaju trag u istoriji i obogaćuju kulturu.

“Kao predsjednik Savjeta za kulturu imam obavezu da dam jedan konstruktivan prijedlog da ovaj saziv Skupštine grada iskoristi izradu nove razvojne strategije grada i u nju uvrsti idejni projekt kulturnog centra gdje bi bila smještena i biblioteka i koncertna sala koju grad nema, a da se u međuvremenu pronađe neki alternativni prostor za biblioteku, što je hitnije moguće”, istakao je Vujasinović.

Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj su se sjednici upoznali s informacijama o radu ove dvije ustanove kulture za 2022. godinu.

SRNA