Povodom krsne slave zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Miloševac, danas je održano veliko crkveno-narodno liturgijsko sabranje.

Tim povodom, episkop banjalučki Jefrem i marčanski Sava, sa monasima i sveštenstvom služili su Svetu arhijerejsku liturgiju.

Kako bi prisustvovali liturgiji i uveličali ovaj veliki dan, vjernici iz različitih dijelova naše države okupili su se u manastirskoj porti.

Po riječima Divne Kalinić iz Prnjavora, veliki je značaj jednog ovakvog skupa jer je to pokazatelj da se narod vraća crkvi i pravoslavlju. Prijedorčani koji dolaze u manastir redovno, naglašavaju da je danas poseban dan.

”Dolazak ovom manastiru je duhovna hrana, duhovno okrepljenje i to je nešto što čovjek treba da dođe i doživi, nakon čega će moći da ponese utiske i da kaže da se osjeća bogatije i bolje nego kada je krenuo do manastira”, rekao je Brane Radanović iz sela Busnovi.

Povodom obilježavanja krsne slave manastirskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg, episkop banjalučki Jefrem u svom obraćanju naglasio je da je važnost obnove ovog hrama velika, jer je to jedan od pokazatelja snage naroda.

“Poslije vijekova ležanja u ruševinama ovaj manastir je djelimičmno obnovljen i obnovu mi nastavljamo, stati nećemo. Prije nešto više od pola godine ovo je postao živi manastir jer su naseljeni monasi na čelu sa našim vladikom Savom koji svakodnevno vrše bogosluženja i služe svetu liturgiju. I to je ono što će vaskrsnuti i dalje vaskrasavati i usavršavati i dovesti do završetka ovog manastira. Draga braćo i sestre, hvala vam što dolazite, što pazite i što pomažete. Vaše prisustvo je nama dokaz da naš trud nije bio bez rezultata”, naglasio je episkop banjalučki.

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg već osam mjeseci redovno se vrše bogosluženja sa svetom liturgijom, čime je obnovljen život na ovom svetom mjestu.

“Blagoslovom našeg episkopa organizovan je i Prvi ljetnji sabor u manastiru Miloševcu i tim povodom okupili su se brojni vjernici iz Prijedora i okoline ali i iz drugih krajeva i mjesta naše eparhije, sa nadom i željom da od ove godine pa ubuduće svake godine, nedjelja po Spasovdanu bude Ljetnji manastirski sabor u manastiru Miloševcu u kome će se okupljati na molitvu vjernici, ne samo ovog dijela Potkozarja, nego i iz cijele Eparhije banjalučke, i šire”, rekao je episkop marčanski Sava.

Na obilježavanju krsne slave manastirskog hrama ispred Vlade Republike Srpske došla je i ministar finansija u Vladi RS, Zora Vidović.

Po njenim riječima, crkva je institucija koja najbolje okuplja Srbe. Kako je istakla, sada je vrlo važno da se svi okupimo i da budemo jedinstveni zbog svega ovog što sada proživljavamo i zbog napada iz cijelog svijeta na RS i srpski narod.

“Svetinje poput ove mnogo znače jer narod se tu okuplja i usmjerava se ka pravoslavnoj vjeri koja je oduvijek bila ta koja u najtežim vremenima održava srpski narod. Crkva je održala Srbe i sigurna sam da će i u ovom vremenu biti isto, pogotovo ovdje u Krajini. Gospodin Jefrem je zaista napravio ogromnu stvar i to je nešto što nikada ne možemo i ne smijemo zaboraviti. On ima izuzetnu volju, želju i snagu i nadamo se da ćemo sve što je započeto i završiti i još mnogo toga uraditi u narednom periodu”, rekla je Vidovićeva.

Priliku da prisustvuje liturgiji na današnji veliki i značajan dan nije propustio ni gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

“Slava je vrijeme kada se svi okupljamo, tako i danas kao jedna velika porodica smo se okupili iz svih krajeva naše Republike Srpske. Drago mi je što ima puno mladih ljudi, dječice pa čak i djece od svega nekoliko mjeseci. Jasna je poruka da je crkva ta koja je uvijek okupljala i sabirala narod. Grad Prijedor je to prepoznao i u skladu sa tim mi smo u prethodnom periodu stavili veliki akcenat na izgradnju hramova i parohijskih domova. Planiramo da tako bude i u budućnosti jer smatramo da na taj način podstičemo ljude da se okrenu Bogu i vjeri. Prije svega cilj nam je da mladim generacijama ostavimo upravo nešto poput ovog hrama i ostalih parohija i hramova koje smo svi zajedno izgradili kako bi znali pravi put”, rekao je Javor.

Radovi na obnovi manastira Miloševac počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje. Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom manastiru služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Od 2022. godine manastir Miloševac obilježava svoju krsnu slavu, Pokrov Presvete Bogorodice. Zimski hram dio je manastirskog konaka, koji je osveštan na dan krsne slave manastira Miloševac prošle godine.

kozarski.com