Pošli su u lov na veprove, a ulovili mladunče medvjeda, koje će im donijeti mnogo glavobolje.

Ovako bi se moglo opisati ono što se u subotu desilo u selu Cikote kod Prijedora, a što je poznato kao slučaj “Meče”. A šta se tačno dogodilo najbolje zna lovnik Dragoljub Kačar.

Lovnik je, prevedeno na narodski jezik, komandant lova na određenom području. Tako je Dragoljub u subotu predvodio grupu od 7 lovaca i lovačkih pripravnika, koji su oko 10 ujutro krenuli u lov na divlje svinje.

Mještani sela Cikote kod Prijedora prestravljeni: Evo gdje je nađen medvjedić koji je digao region na noge – FOTO/VIDEO

– Krenuli smo, dakle, za tragovima svinja, pustili smo i pse. Odjednom su se psi uzlajali, mislili smo da su našli vepra. Ali ja čujem momke, bili su stotinak metara od mene, kako viču: meče! Prvo sam pomislio da je šala – priča Dragoljub Kačar za Srpskainfo.

U tren oka našao se pored mladog lovca koji je držao u rukama mladunče medvjeda.

– Nije smio da ga spusti na zemlju, naši bi ga lovački psi rastrgali. Znate, to su snažni psi, ne šalju se pudlice u lov na divlje svinje – kaže Kačar.

Prijedor: Lovci spasili mladunče medvjeda, pa se našli pod istragom – FOTO/VIDEO

Vidio je da je mečić već povrijeđen, ali to, kaže, nije bilo ništa ozbiljno.

– Izgleda da su ga naši psi već bili dohvatili, prije nego što su lovci dotrčali. Ali, bile su to samo površinske rane. Poprskali smo ga veterinarskim sprejom za ogrebotine. Biće meče dobro, što se tiče tih povreda, samo ne znam kako će preživjeti u prirodi ako ubrzo ne nađe majku – kaže Kačar.

“Ne smijem ga spustiti, rastrgaće ga psi!”

I lovci su bili u čudu što su nabasali na meče. U nekoliko minuta se dešavala prava drama.

Video hvatanja i puštanja medvjedića pogledajte OVDJE

– Momak koji ga je držao je vikao: ljudi, šta da radimo, težak je, ne mogu ga više držati, a ne smijem ga spustiti, rastrgaće ga psi. Ja sam mu odgovorio: rastrgaće nas mama mečka ako se odnekud pojavi, moramo bježati – priča Kačar.

Lovnik je našao solomonsko rješenje. Iz “gajbe”, što će reći transportnog kaveza za lovačke pse, ispustio je svoje kerove i u njega smjestio meče. Tako je ono bilo bezbjedno.

Onda su se i lovci, zbog bezbjednosti, sklonili iz šume na obližnju livadu.

– Znam, naravno, da su medvjedi zaštićena vrsta i da smo u problemu što imamo mladunče u kolima. Ali šta činiti?! Odmah sam pozvao našeg šefa, predsjednika Lovačkog udruženja ”Ljubija” Živka Babića, i pitao ga za savjet. Rekao mi je da pričekam koji minut – kaže lovnik.

Zvali čak i pomoćnika ministra

Babić je onda pozvao Gorana Zubića, pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva RS, da njega pita šta da lovci urade. Jest da je vikend, i da ministri i njihovi pomoćnici odmaraju, ali slučaj je bio hitan.

– Nakon konsultacije s njim, Živko nam je rekao da meče odmah vratimo u šumu, tamo gdje smo ga našli. I mi smo to, naravno, uradili – kaže Kačar.

On vjeruje da je majka medvjedica našla svoju bebu i da je mečić, koji je digao na noge region, dobro i zdravo.

– Iskreno, ranije se nisam mnogo interesovao za medvjede iako sam rođen u Driniću, gdje je medo domaća životinja. Jednostavno, u sekciji u kojoj vodim lov, medvjeda nema, ili ih bar do sada nije bilo – kaže Kačar.

Nakon bliskog susreta sa mečetom, malo je, kaže, pročešljao literaturu i porazgovarao sa iskusnim lovcima sa drugih područja. Ono što je saznao ohrabrilo ga je.

– Nije tako rijetka pojava da majka medvjedica ostavi mladunče, na sat-dva, kada krene u potragu za hranom. Možda smo mi naišli baš u to vrijeme. Ako je tako, medvjedica će naći svoje potomče i ova će priča imati srećan kraj – kaže Dragoljub Kačar za Srpskainfo.

Kome treba mrtva mečka?

Naravno, postoji i mogućnost da je priča tragična i da je meče bilo samo, zato što je neko ubio mamu medvjedicu. Ali ko bi to i zašto učinio?

– Stvarno ne znam, to mi zvuči suludo. Lovac sigurno nije, a i da je krivolovac, šta će mu mrtvi medvjed. Nekad su se medvjeđe kože prodavale za 10.000 maraka po komadu, danas je to bezvrijedno. Nije ni zbog mesa, 90 odsto medvjeda je zaraženo trihinelom – kaže Kačar.

Čak i ako je neko slučajno ubio mečku, dodaje lovnik, teško je vjerovati da se to ne bi saznalo.

– Prvo, gdje i kako zakopati toliku životinju a da niko ne vidi. I drugo, teško je vjerovati da se to ne bi pročulo od usta do usta – zaključuje lovnik Dragoljub Kačar.

Iako su bili potreseni i dirnuti zbog epizode sa mečetom, lovci su se pod Dragoljubovom komandom vratili u lov nakon što su pustili medvjedića u šumu.

– Odstrijelili smo divlju svinju, čak smo to objavili na fejsbuku, ali niko nije primjetio naš lovački poduhvat. Meče nam je ukralo slavu – kaže u šali Dragoljub.

TRESAO SAM SE TRI DANA, SVAŠTA SU NAM NAPAKOVALI

Stanovnici Cikota su nakon epizode sa mečetom uznemireni i prestravljeni, jer se boje da će se odnekud pojaviti majka mečka ili neki drugi medvjed i napraviti im probleme. Ali, uznemireni su i lovci.

– Naravno da sam bio u šoku, tri dana sam se tresao – kaže Dragoljub Kačar.

Kaže da ga je posebno potreslo što su neki ljudi iz njihovog lovačkog društva, nezadovoljni ko zna čime, pisali anonimna pisma i prijavili ih policiji i inspekciji.

– Stalno nas za nešto prijavljuju, svašta su nam napakovali. Jedino me još kod kuće nisu prijavili mojim ukućanima – kaže Kačar.

Tvrdi da je juče pola dana proveo u policiji na saslušanju, iako nije učinio ništa loše.

srpskainfo.com