Članovi Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su danas Svjetski dan gluvih i istakli da im je potrebna pomoć jer im prostorije prokišnjavaju.

Predsjednik Udruženja Marinko Martić je novinarima izjavio da je povod ovog okupljanja njihovih članova bio da još jednom promovišu ljudska prava gluvih, ali i da javnost bude svjesna postojanja ovog dijela zajednice.

“Ovo udruženje je u Prijedoru osnovano 1957. godine. Želimo da i dalje radimo, ali nam prostorije prokišnjavaju. Nemamo uslove za rad i očekujemo pomoć Gradske uprave da se taj problem riješi. Ostali problemi su male invalidnine, svi mi živimo od socijalne pomoći i lične invalidnine”, naveo je Martić.

Martić je istakao da su pripadnici ove populacije uprkos teškim uslovima života veoma aktivni – mnogi se bave ribolovom, aktivno igraju šah, pikado o stoni tenis, te su na mnogim takmičenjima udruženja gluvih, ali i saveza invalida u ovim disciplinama, osvajali za svoj grad brojne pehare i priznanja.

U Prijedoru je trenutno 35 gluvih i nagluvih osoba, podaci su Udruženja koje čine pripadnici ove socijalne kategorije, osim iz Prijedora, iz Kostajnice, Oštre Luke , Ribnika, Novog Grada i Kozarske Dubice.

Svjetski dan gluvih se, kao i Nedjelja gluvih, obilježava svake godine u posljednjoj sedmici septembra od 1958. godine u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih koja je osnovana 23. septembra 1951.

SRNA