Mještani Bisrice kod Prijedora, koji se već tri mjeseca bore protiv otvaranja rudnika lignita u svom selu, ponovo su poslali otvoreno pismo Miloradu Dodiku u kojem apeluju da im on, kao predsjednik Republike, ali i kao “otac, domaćin i čovjek koji voli svoj rodni kraj”, pomogne da spase selo.

Pogledi svih građana MZ Bistrica, Verići i Gornja Omarska su upereni prema vama, u iskonskoj nadi da ćete nam pomoći da zaustavimo ono što ni Turci, Austrougari, Nijemci, fašisti i ustaše nisu uspjeli, a to je da se ugasi život u Bistrici, da Bistrica više nema dječjeg osmijeha, radosti i igara – navodi se u pismu.

– U potpunosti vas podržavamo u borbi za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske, za pravo Srba da budemo svoji na svome, ali ne možemo da prihvatimo da se Republika Srpska ovako odnosi prema svojim građanima – poručili su Bistričani Miloradu Dodiku.

Pozvali su ga da dođe u njihovo selo i lično se uvjeri šta se tao dešava, kako bi sam procijenio da li više vrijedi jedno još uvijek živo selo, ili je za državu veći interes, kako navode, nekakva simbolična koncesiona naknada.

U opširnom pismu Dodiku, oni su podsjetilida je ležište lignita i budući rudnik udaljen od centra sela svega 500 metara, i postavljaju pitanje kuda će se transportovati ugalj do magistralnog puta, i kuda će prolaziti kamioni, čija ukupna težina oko 60 tona.

Podsjetili su i na, po njima nelegalnu, odluku Vlade RS o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici, u kojoj se navodi da za to da postoji javni interes, sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta.

– Postavljamo pitanje ko je i na osnovu čega je donio odluku da je otvaranje rudnika ekonomski interes, ako će koncesiona naknada, koju bi eventualni koncesionar trabalo da uplati u budžet RS oko 300.000 KM, a sigurno neće uplatiti ni trećinu tog iznosa, dok će šteta koja se pravi selu dugoročno biti višemilionska – navodi se u pismu.

Bistričani tvrde da su inspektori, koji su na njihov poziv izlazili na teren, konstatovali da nema razloga za obustavljanje radova, iako potencijalni koncesionar već dva mjeseca raskopava hektare i hektare terean u Bistrici, iako nema dozvolu za te radove.

U pismu su podsjetili i na činjenicu da se ti radovi vrše na uzurpiranoj zemlji mještana, jer je samo trećina tog zemljišta u vlasništvu Bože Marića, koji je tu imovinu ustupio potencijalnim koncesionarima rudnika.

– Želimo da znate da uzurpatori pokušavaju da u javnost plasiraju tezu kako iza svega ovog stoji državni vrh RS i Srbije, te da se to nemože zaustaviti, što građani Bistrice ne žele da prihvate, ali nažalost smo primorani da počinjemo sumnjati u naprijed navedeno jer je skoro u potpunosti izostao odgovor nadležnih institucija – poručili su Bistričani Miloradu Dodiku.

Bistričani su i ranije pisali Miloradu Dodiku, ali im on nije odgovorio. Na svom Tviter nalogu Dodik je poručio da će se “informisati” o stanju u Bistrici, ali se nakon toga nije oglašavao.

Vlada Republike Srpske je odlučila da pokrene postupak za dodjelu koncesije za rudnik lignita u Bistrici, na inicijativu preduzeća “Drvo – eksport” iz Teslića.

Mašine ovog preduzeća već dva mjeseca, bez ikakvih dozvola, raskopavaju teren u Bistrici.

“Drvo – eksport” je, prema pisanju medija, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, odbornika Dodikovog SNSD u Tesliću.

Ovo preduzeće nije registrovano za rudarsku djelatnost. Javnosti je od ranije poznato po sumnjivim poslovima na ekspolataciji šuma.

Protiv Klječanina, kao i protiv Mladena Markočevića, direktora “Drvo – eksporta” od 2021. se vodi krivični postupak pred Okružnim tužilaštvom u Doboju. Sumnjiče se za bespravnu sječi ogromnih površina šuma, vrijednu najmanje milion maraka.

srpskainfo.com