Policijski službenici održali su predavanje za roditelje i zaposlene u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Prijedoru, s ciljem edukacije šta uraditi u slučaju nestanka djeteta.

Česta medijska izvještavanja iz regiona potvrđuju da je ovo, nažalost, u današnje vrijeme, veoma aktuelna tema, a i roditelji i uprava Škole svjesni su njene važnosti.

Majka učenika drugog i šestog razreda Vedrana Novković rekla je da je i ranije prisustvovala edukativnim predavanjima u ovoj prijedorskoj školi.

“Mislim da je potrebno da roditelji budu upućeni u ovako nešto u, ne dao Bog, slučaju nestanka djece. Treba da se edukujemo i da se više zna o tome”, smatra Vedrana.

U Osnovnoj školi “Petar Kočić” ističu dobru saradnju s Policijskom upravom Prijedor s kojom često realizuju različita predavanja i akcije.

“Dočekali smo neko teško vrijeme i teške trenutke, pa su nestanci djece i slični problemi postali gotovo svakodnevni. Zato je potrebno da se edukuju i roditelji i nastavnici, da bismo preduprijedili da ne dođe do neke teže situacije”, izjavila je Gorana Bosančić, direktor OŠ “Petar Kočić”, Prijedor.

Iz Policijske uprave Prijedor ističu da je od velikog značaja vremenski period koji je protekao od momenta nestanka djeteta, zato je bitno da se ne čeka i da se prijavi što prije. Neophodno je provjeriti sva skrivena i opasna mjesta u kući i van kuće, gdje postoji mogućnost da se dijete sakrilo.

U zavisnosti od uzrasta djeteta, treba provjeriti sa roditeljima vršnjaka da li se dijete nalazi u njihovoj kući, a nakon svega navedenog, nestanak prijaviti policiji.

“Policija u prvom momentu izvrši sve potrebne provjere činjenica koje su navedene u samoj prijavi, a nakon toga obavještava se javnost. Uz saglasnost roditelja odnosno staratelja koje je prijavilo nestanak djeteta, objavljuje se fotografija djeteta zajedno sa ličnim podacima na sajtu MUP-a odnosno putem sredstava javnog informisanja, kako bi građani bili upoznati s tim da je dijete nestalo i da je potraga u toku”, rekla je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao član Međunarodne organizacije “Amber Alert Europe”, od 20. do 31. maja sprovodi preventivnu kampanju “Provjerite – Razmislite – Prijavite”.

Po riječima policijske službenice Nikoline Knežević, cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite djeteta u današnje vrijeme.

“Ove godine u kampanji smo stavili fokus na edukovanje roditelja, šta da rade u slučaju nestanka njihovog djeteta, korak po korak, u zavisnosti od uzrasta djeteta koje je nestalo”, navela je Kneževićeva.

Od 2019. godine sva nestala maloljetna lica su pronađena, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

kozarski.com