Mještani Bistrice, sela ispod Kozare, proveli su veče i noć na nezakonito probijenom prolazu u svom selu, u kojem su bageri i kamioni “Drvo-exporta” iz Teslića u vlasništvu odbornika SNSD-a Srđana Klječanina Rufija prije mjesec dana, bez ikakve dozvole počeli da raskopavaju rudnik.

Građani su juče počeli protest i sjede na putu, te svojim tijelima sprečavaju prolaz mehanizaciji preko svoje zemlje u pravcu lokaliteta na kojem se, sada je več očigledno, otvara rudnik lignita.

Mještani Bistrice uputili otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora, Skupštini grada, odbornicima i građanima: ZAUSTAVITE DEVASTACIJU BISTRICE

Dok se resorno Ministarstvo energetike i rudarstva RS pretvara da se u ovom selu ništa ne događa, vjerovatno čekajući da se mještani izmore, ni gradske ni republičke inspekcije još uvijek nemaju petlje da napišu bilo kakav prekršajni nalog nekome u SNSD-u, nego “konstatuju” i “izlaze na teren”.

Stanovnici ovog sela kažu da su svjesni svega šta se oko njih dešava, ali poručuju da mjesta za umor nema i da nikada neće odustati, već da će radikalizovati svoj protest protiv iživljavanja vlasnika privatnog kapitala nad lokalnim stanovništvom.

“Gdje smo juče počeli dežurstva, tu smo nastavili i tokom noći. Nekoliko mještana je provelo noć na nelegalno prbijenom prolazu na privatnim parcelama, a sinoć se više od pola sela družilo na tom mjestu. Raspalili smo i roštilj i družili se skoro cijelu noć“, kaže Zoran Ninić iz ovog sela.

Noć su na svojoj parceli proveli Kosta Ivić i njegov brat. Došao je i njihov advokat Srđan Radulj.

Jutros je u Bistrici bio i saobraćajni inspektor Grada Prijedora, koji je došao u pratnji policije.

“Tu je bio i advokat “Drvo-exporta”, ali nikome nije jasno šta je on tu radio i ko ga je zvao da drži predavanje nama na našoj privatnoj zemlji, a zastupa firmu koja radi bez ijedne dozvole. Napravio je zapisnik i to je to. Rečeno nam je da izvedemo sudskog vještaka, ali mi smo već izvodili geodetu, koji je sve obilježio, ali su radnici “Drvo-exporta” počupali oznake i pobacali“, kaže on.

Mještani Bistrice su poručili da će se u narednim danima obratiti pismeno svima, ministrima i poslanicima i predsjedniku Vlade, Republike.

Otvoreno pismo već poslali su i Gradu Prijedoru i u njemu navode da je jedno od najljepših potkozarskih sela u kojem živi više od 700 stanovnika danas u opasnosti da postane rudnik iz kojeg će svi morati da se isele.

Još jednom su ponovili da ne žele eksploataciju uglja u svom selu, te obećavaju da će koristiit sva sredstva da se izbore za svoje selo.

Skupština Grada Prijedora će 29. juna održati posebnu sjednicu o rudarstvu u ovom gradu, a mještani Bistrice planiraju da se obrate odbornicima i zahtijevaju da rade u službi građana i zabrane ionako ilegalne radove.

capital.ba