U okviru svečanosti povodom Dana grada, večeras je u gradskoj čitaonici u Prijedoru organizovana svečanost podjele nagrada za najbolje literarne radove za tri osnovca i tri srednjoškolca na teme “Moj voljeni grad” i “Prijedor u srcu”.

Direktor Biblioteke Gordana Vila izjavila je da je po prvi put jedan ovakav konkurs organizovan sa Gradskom upravom te da je odziv bio dobar budući da je pristiglo 25 radova i da su pobjednike odlučile nijanse.

“Tročlana komisija odlučila je da nagrađeni radovi zadovoljavaju estetske i književne standarde i, prije svega, promovišu ljubav prema svom rodnom gradu”, rekla je Vila.

Nagrade je uručila Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika koja je istakla da je ovo jedna lijepa poruka u okviru obilježavanja Dana grada i za koju vjeruje da će postati tradicija u okviru šestaestomajskih svečanosti.

“Poruka je da mladi imaju budućnost u svom gradu, da treba da vole svoj grad i da se nakon školovanja opet vrate ovdje jer trebaju da shvate da je Prijedor njihova najbolja kuća”, rekla je Dodoševa.

Za sve nagrađene grad Prijedor je obezbijedio novčane nagrade, a biblioteka knjige i društvene igre.

Učenik trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava” Ema Zvicer izjavila je da je napisala pjesmu o svom voljenom gradu.

“Pjesma je napisana iz srca i o svemu onome što Prijedor čini lijepim i što ga krasi. Pjesme pišem od djetinjstva i ova nagrada mi je zapravo vjetar u leđa da nastavim sa pisanjem, pogotovo poezije”, izjavila je Zvicerova.

Kod srednjoškolaca drugu nagradu je osvojio Dejan Stanojević, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole, a treću Nikolina Dragić, učenica trećeg razreda Gimnazije “Sveti Sava”.

U kategoriji osnovnih škola nagrađene su Marija Despot učenica 6.razreda OŠ “Desanka Maksimović”, Tamara Bilbija učenica 8.razreda OŠ “Dositej Obradović” i Helena Karan učenica 8.razread OŠ “Petar Kočić”.

“Najviše sam pisala o svim ljepotama koje svakodnevno susrećem u gradu, o tome kako izgleda u proljeće i pripremanje grada za rođendan. Mnogo volim da pišem i ova nagrada mi veoma znači”, izjavila je Despotova.

prijedorgrad.org