Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv muškarca M.M. iz Prijedora zbog krivičnog djela ucjena na štetu tadašnjeg i današnjeg vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, muškarca D.V. iz Prijedora, saopštilo je ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je M.M. u januaru prošle godine zaprijetio muškarcu D.V. da će nastaviti sa iznošenjem informacija i objavom novih članaka o kriminalu koji je počinio IRB-u, te ga ucjenjivao da neće prestati sa daljim iznošenjem informacija ako ga ne zaposli u SIPA ili ako mu mu plati 100.000 KM.

D.V. je 27. januara 2022. između 18.00 i 18.55 časova predao osumnjičenom 10.000 KM avansa, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su M.M.

Prethodno je M.M. putem javnih sredstava informisanja i društvenih mreža iznosio informacije da je D.V. počinio kriminal na način što je iznajmio od svoje majke poslovni prostor u kojem je otvorena poslovnica IRB-e, te da je u IRB-u zaposlio svoju suprugu.

Članom 233. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana jee kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, zaprijeti drugom da će protiv njega i njemu bliskih lica otkriti nešto što bi škodilo njihovoj časti i ugledu, i time ga prinudi da nešto učini na štetu svoje imovine.

Pred osnovnim i okružnim sudom u Prijedoru vodi se više predmeta u kojima D.V. i članovi njegove uže i šire porodice tuže M.M. za klevetu.

Tekst – SRNA – OJT Prijedor
Tekst i foto ilustracija – www.prijedordanas.com