Na području Stare Rijeke, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, požar je prije nekoliko dana progutao kuću Lucije Šolaje, koja je u samo nekoliko sati ostala bez imovine koju je cijeli život mukotrpno sticala.

U pomoć starici priskočile su komšije iz susjednih sela, pa tako zgarište izgorjele kuće zajednički raščišćavaju Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Vlasnica kaže kako je požar izbio iznenada i da je u posljednji trenutak uspjela spasiti nekoliko vrijednih stvari iz kuće.

Vatra je najprije zahvatila krov, a potom se proširila i na prvi sprat objekta uništavajući sve pred sobom. U pomoć su pozvani vatrogasci iz Oštre Luke i Sanskog Mosta, koji su brzo stigli na lice mjesta, te se uspjelo u tome da vatra ne uništi kompletnu kuću. Međutim, voda je prodrla u prizemlje objekta i on je neuslovan za stanovanje, pa Lucija sada boravi kod rođaka. “Samo kažem neka je živa glava, a kuća će se nekako popraviti. Hvala komšijama koje su odmah priskočile u pomoć, ne znam šta bih bez njih. Svi smo ovdje skupa, dijelimo istu muku, teško se ovdje živi jer nas vlasti slabo paze”, kaže starica.

U raščišćavanje zgarišta uključile su se komšije: Bošnjaci iz Starog Majdana, Srbi iz Batkovaca i Oštre Luke i Hrvati iz Stare Rijeke, te zajednički rade na tome da se stotine kilograma šuta i gareži izbace iz objekta, te stvore preduslovi za obnovu.

“Imamo neku staru građu pa ćemo pokriti objekat najlonom kad očistimo ovaj otpad, kako ne bi dalje propadalo. Nadam se kako ćemo uspjeti sakupiti neke donacije i da ćemo pomoći Luciji da obnovi kuću i useli”, kaže Borislav Došenović, predsjednik susjedne mjesne zajednice Batkovci.

Suad Eškić iz Starog Majdana, koji je udaljen oko pet kilometara, kaže kako se odmah odazvao akciji i krenuo da pomogne Luciji.

“Pozivam ove naše političare da vide kako ljudi mogu skupa živjeti i raditi. Niko nikoga ne pita kako se zove i koje je vjere, tako i živimo mi na ovim prostorima, pomažemo jedni drugima i dijelimo zajedničke životne tegobe”, kaže Eškić.

S obzirom na to da međuentitetska linija prolazi kroz Staru Rijeku, situacija s imanjem Lucije Šolaje je specifična jer se kuća nalazi na prostoru Federacije BiH, a dio imanja u Republici Srpskoj, odakle se snabdijeva strujom.

Inspekcijskim pregledom ustanovljeno je da je struja bila uzrok požara koji je ojadio vlasnicu, a ona se nada kako će nadležne vlasti u Sanskom Mostu i Oštroj Luci imati razumijevanja za njen problem.

U posljednjih desetak godina, otkako joj je suprug preminuo, Lucija Šolaja živi sama u ovoj kući, do koje se dolazi neodržavanim šumskim putevima. Nada se kako će i ostatak života provesti u obnovljenoj kući.

nezavisne.com