Mještani više prijedorskih sela još jednom su izrazili protivljenje najavi Vlade Republike Srpske da u njihovom selu otvori rudnik mrkog uglja.

Kako ističu mještani, otvaranjem rudnika bili bi ugroženi izvori pitke vode a uslijedilo bi i masovno iseljenje.

Zbog najave o istraživanju i potencijalnom otvaranju rudnika na lokalitetu „Bukova Kosa“ kod Prijedora, podnesena je i prva tužba protiv Vlade Republike Srpske.

Mještani Velikog Palančišta, Gornjeg Jelovca i Crne Doline kod Prijedora istrajni su u borbi za svoja domaćinstva, a nakon najave o potencijalnom otvaranju rudnika mrkog uglja na lokalitetu „Bukova Kosa“.

Iako su pisali nadležnima, kako gradskim tako i republičkim vlastima, uplašeni mještani ističu da ih niko nije kontaktirao i upoznao o namjerama Vlade Republike Srpske.

„Bilo bi poželjno da nam se obrati neko iz ministarstva i vlasti da vidimo kakvi su planovi, da li će se otvarati ili neće. Ljudi zaista jesu zabrinuti i po onome što čujem od mještana ima razloga jer mnogi se boje zagađenosti. Tu su izvori pitke vode”, izjavio je Miroslav Curić Savjet mjesne zajednice Veliko Palančište.

Mještani najviše strahuju zbog zagađenje, a izvor pitke vode koji napaja skoro čitavo selo prvi je na udaru rudnika mrkog uglja.

Zbog toga kako sami ističu najavljuju radikalnije mjere kako bi odbranili svoja vjekovna ognjišta.

Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje donijela je Vlada Republike Srpske na inicijativu firme “Drvo eksport” iz Teslića, objavljeno je to u Službenom glasniku Republike Srpske.

„Bukova Kosa“ lokacija je na kojoj će se vršiti istraživanje a nalazi se na području mjesne zajednice Veliko Palančište, uz magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica.

rtvbn.com