“Dvorište moga djetinjstva” (Backyard om my childhood) naziv je video rada koji je Prijedorčanin Vladimir Vanja Vlačina prezentovao na hibridnoj međunarodnoj konferenciji (uživo i onlajn) “Participativne prakse izvođačkih umetnosti u digitalnom dobu”, koju su organizovali Univerzitet umetnosti u Beogradu, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne izvođačke umetnosti Univerziteta grada Birmingema iz Velike Britanije, 6-8. aprila 2022. godine.

Konferencija je imala za cilj da ispita razvoj i istraži digitalne umjetnosti i digitalne izvođačke prakse u aktuelnom trenutku.

U tom smislu, naučnici i praktičari iz svih domena interdisciplinarnih izvođačkih umjetnosti, bili su pozvani da doprinesu svojim radovima koji će biti izazov i provokacija za debatu u vezi sa jednom ili više predloženih tema.

Vanjino učešće na konferenciji, predstavljanjem pomenutog video rada, bilo je smješteno u kontekst dvije teme:
-Naslijeđe i pamćenje u društvenim medijima kao performans
-Reprezentacija istorije i identiteta u digitalnim medijima.

Sadržaj video rada “Dvorište moga djetinjstva” se bazira na prikazu starih fotografija Vanjine porodice i porodice sa kojima su dijelili dvorište, a koje su nastale u dvorištu njegovog djeda, na današnjem centralnom trgu Prijedora. Ujedno predstavlja izvještaj sa događaja koji je Vlačina organizovao 29. marta 2022. godine na istom trgu, kada su na reklamnom displeju TC Patrija prikazane pomenute fotografije, čime je on poslije više decenija članove svoje porodice i njihova lica “vratio” na najvažnije mjesto svog djetinjstva.

-Ideja za ovaj performans je zaživjela nakon obnavljanja TC Patrija 2021. godine, kada sam primijetio da je reklamni displej postavljen tačno iznad mjesta gdje je bila kuća i dvorište moga djeda. To je bio drugi put da je ime našeg grada pomenuto na međunarodnim konferencijama na kojima sam učestvovao, a prvi put je to bilo na simpozijumu Performing agora, za potrebe kojeg sam napisao tekst “The agora of the Prijedor town”. Na simpozijumu sam pričao o dijelu mog djetinjstva provedenog na jednom malom gradskom trgu – kaže Vlačina.

“Performing agora” je održan u 23-24. juna u organizaciji Centre for Interdisciplinary Performative Arts (Royal Birmingham Conservatoire, UK), the Department of Theatre Studies of the University of the Peloponnese (Greece), and the Department of Arts and Design at Staffordshire University (UK).

Priredio – www.prijedordanas.com