Najveće gradsko naselje Pećani polako izlazi iz sivila, u kojem je bilo protekle dvije decenije. Oni koji stanuju ovdje više od 30 godina, kažu da su tek nedavno postali primjetni za lokalnu vlast, jer su pokrenuti projekti kojima će im poboljšati život.

Nije uvijek bilo tako. Draže Stojančić koji je na Pećane doselio 1987. godine prisjeća se da su mu prve godine u ovom naselju bile najljepše. Kako kaže, tad je sve vrvilo od života. Kasnije, u godinama koje su uslijedile, kako navodi, ništa nije učinjeno po pitanju sadržaja koji bi obogatili život u ovom naselju.

„Želimo da imamo fino šetalište, dobru rasvjetu, prostoriju u kojoj možemo da se družimo. Parkova ima, imamo školu, vrtić, ali moraju svi koji su sada u nekim pozicijama vlasti i oni koji odlučuju da nam naprave lijep ambijent. Mi kao građani naselja smo spremni da pomognemo“, navodi on.

Dobrih vremena prisjeća se i mještanin Pećana Živko Babić. Kao srednjoškolac učestvovao je u izgradnji zgrada. „Nisam to radio volonterski, radio sam to da zaradim džeparac. Zgrade su izgrađene 1987. i 1988. godine i od tada pomaka više nije bilo sve do skoro, možda prije godinu, dvije dana. Sada će početi i rekonstrukcija Ulice mitropolita Petra Zimonjića koja je bila naša najveća boljka. Jednostavno naveče nisi mogao voziti, bojiš se da ćeš nekoga zgaziti, jer nema staze za pješake“, kaže on.

Babić dodaje da imaju obećanje Gradske uprave da će ovo naselje nadomak grada postati i mjesna zajednica. „Bitno nam je da Pećani budu vezani za centar, jer u budućnosti možda ovo bude opština pri gradu Prijedoru. Pećani imaju kapacitet razvoja prema Raškovcu i prostora za izgradnju novih zgrada. Vidim po nekim projektima i regulacionim planovima da je u planu izgradnja sportske dvorane i crkve. Želja nam je da ovdje imamo jedan administrativni centar“, tvrdi Babić.

Marko Brstilo koji živi u zgradama pored Osnovne škole „Dositej Obradović“ ističe da je žamor dječice koja dolaze u školu nešto najljepše.

„Primjetio sam u posljednje vrijeme da nam doseljavaju mlađi bračni parovi sa dječicom i to me mnogo raduje. Ovdje ko kupi stan, ima vrtić za pet minuta, školu za pet minuta, sve im je na ruku. Možda nedostaju neka apoteka i ambulenta, jer kada nas sa Pećana pitaju gdje idemo, a mi kažemo idemo u grad, meni je to suludo, jer smo za pet minuta u centru. Nema ljepšeg naselja. Omladini kažem dođite na Pećane i tu osnujte porodicu, sve vam je pri ruci“, priča Brstilo za „Kozarski vjesnik“.

SVJETSKA PRAKSA, BAŠTE NADOMAK ZGRADA

Pećani kao najveće naselje u gradu može da se pohvali praksom koju njeguju svjetske metropole. To su bašte koje stanari siju na manjoj zelenoj površini iza zgrada. „Iako je bilo pokušaja u prethodnom periodu da se ova praksa stanara ukine uz obrazloženje da je to javna površina, bašte su uz razumijevanje aktuelne lokalne vlasti, a na zadovoljstvo mještana opstale. Imam vikendicu u kojoj provodim slobodno vrijeme, ali svojim komšijama koji su istrajni u sijanju bašta na Pećanima „skidam kapu“, ističe Brstilo.

U GLAVNU ULICU NA PEĆANIMA GRAD ULAŽE 1,3 MILIONA KM

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je ugovor sa preduzećem “Niskogradnja Marjanović” kao najpovoljnijim ponuđačem za izvođenje radova na rekonstrukciji Ulice mitropolita Petra Zimonjića u naselju Pećani. Vrijednost ugovora je 1.369.998 KM, a rok za završetak radova je 90 dana od dana uvođenja u posao. Planirani radovi obuhvataju rekonstrukciju postojećeg kolovoza sa izgradnjom obostranih trotoara, izgradnju pješačkog mosta, izgradnju površinske odvodnje i ulične rasvjete.

Gradonačelnik Javor izrazio je zadovoljstvo što se, kako je ranije i najavljeno, nastavlja uređenje Pećana kao najvećeg gradskog naselja, a koje je godinama unazad ostajalo po strani. Uređen je pristupni put i prostor oko boračkih zgrada, a nakon rekonstrukcije ove ulice planirano je i uređenje pećanskog parka kao i izgradnja dječijeg vrtića.

Početak radova u Ulici mitropolita Petra Zimonjića biće ozvaničen u narednih nekoliko dana.

kozarski.com