Grad Prijedor se, zahvaljujući sertifikatu za povoljno poslovno okruženje – BFC, svrstao među lokalne zajednice koje lakše dolaze do donatorskih i kreditnih sredstava domaćih i međunarodnih institucija.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić rekao je da je ovaj sertifikat potvrda da Prijedor razvija povoljan poslovni ambijent i poruka domaćim i stranim investitorima da u gradskim vlastima imaju pouzdanog partnera.

Rosić kaže da je za očuvanje ovog sertifikata neophodno zadovoljiti 12 veoma zahtjevnih kriterijuma i 74 podkriterijuma.

– U prethodnom periodu smo prošli kroz niz sertifikacija i resertifikacija i to nam je pomoglo da domaćim i stranim investitorima pokažemo da mogu biti sigurni da Gradska uprava ima sve podsticaje i procese koji su neophodni da se investitori mogu osloniti i da imaju pouzdanog partnera – izjavio je Rosić.

Rukovodilac Privredne komore Republike Srpske, područnog centra Prijedor, Dijana Đaković istakla je da je u Srpskoj do sada samo 12 lokalnih zajednica ispunilo neophodne kriterijume za dobijanje BFC sertifikata.

Ona je navela da sertifikate dodjeljuje Privredna komora Republike Srpske, koja je tehnički sekretarijat regionalnog BFC programa sertifikacije za Srpsku.

– Standard su prepozale lokalne samouprave i mnoge su zainteresovane za njegovo uvođenje, upravo iz razloga što on nudi konkretan vodič za aktivnosti kako izgraditi ili unaprijediti već postojeće organizacione strukture ka privrednom razvoju – istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da standard povećava transparentnost rada, što je važno za investitore i donatore i isto tako nameće da se odluke koje su važne za privredu donose kroz dijalog.

Sertifikat se stalno unapređuje, a u Republici Srpskoj u primjeni je treća edicija sertifikacije i u pripremi četvrta.

Vlasnik preduzeća za proizvodnju plastične galanterije “M i M” Drago Mandić rekao je da ovaj sertifikat koristi svima koji se bave bilo kakvim biznisom.

On je naveo da sertifikat koristi svim privrednicima jer mogu lakše doći do podataka o firmama i šta se sve može postići u okruženju kao što je Prijedor.

– Komunikacija je na daleko višem nivou nego što je kod lokalnih zajednica koje nemaju takav sertifikat – rekao je Mandić.

Privrednici ističu da su prednosti BFC sertifikata, odnosno povoljnog poslovnog okruženja, vidljive u praksi, pogotovo kada je u pitanju saradnja sa domaćim i inostranim partnerima.

Gradu Prijedoru je, među 30 lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, nedavno na konferenciji “Partnerstvo za konkurentniji region” u Dubrovniku uručen BFC sertifikat, koji je prvi put dobio 2012. godine.

RTRS – SRNA