Na području Policijske uprave Prijedor obezbijeđeno je sprovođenje opštih izbora, a zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa izbornim procesom slobode je lišeno pet lica koja su uz izvještaj predata nadležnom tužilaštvu, izjavio je načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.

“Lišen je slobode kompletan birački odbor /u Hozićima kod Novog Grada/, izvršen je uviđaj, izuzeti su ti sporni glasački listići i rad na predmetu je i dalje u toku”, rekao je Vujanović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On kaže da se drugi sepcifičan događaj desio i u Prijedoru, nakon završetka procesa glasanja kada je Gradska izborna komisija zatražila intervenciju na mjestu gdje se skuplja glasački materijal.

“Došlo je do određenog incidenta se jednim posmatračem. Preduzeli smo mjere i radnje iz svoje nadležnosti i informisali nadležno tužilaštvo i sad vršimo određene provjere”, naveo je Vujanović.

Novoimenovani načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan rekao je da su u ovom slučaju ne može slati izvještaj tužilaštvu dok ne bude do kraja rasvijetljeno o čemu se radi.

“Konačno će biti rasvijetljeno kad dobijemo odgovor od Centralne izborne komisije /CIK/, šta predstavljaju te vezice, po kojem osnovu su se mogle nalaziti tu, da li je to nešto bitno ili nije. Kompletiraćemo izvještaj i dostaviti dalje tužilaštvu. Saslušali smo predsjednika GIK-a i lice koje je prijavilo nepravilnosti. Oni su iznijeli svoje viđenje situacije”, pojasnio je Karan.

On je naveo da su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 644 krivična djela, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine, te da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 63,6 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 88,6 odsto.

“Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su i evidentirana 53 krivična djela. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 1.854.366 KM, a protivpravno stečena imovinska korist 1.629.260 KM. Evidentirano je 28 krivičnih djela koruptivnog karaktera, za koja je protiv 18 lica nadležnom tužilaštvu dotavljeno 14 izvještaja”, naveo je Karan.

On je dodao da je iz oblasti zloupotrebe droge evidentirano 41 krivično djelo i 84 prekršaja.

“Oduzeto je 3.380 grama marihuane, 32 grama kokaina, 36 grama heroina, 456 tableta ekstazi i 112 tableta iz kategorije medicinskih droga”, precizirao je Karan.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da su za devet mjeseci evidentirana 343 narušavanja javnog reda i mira i 408 prekršaja iz ove oblasti ili za oko 25 odsto više nego lani, a da je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja bilo 646 saobraćajnih nezgoda, od kojih deset sa smrtnim posljedciama – pet vozača, dva pještaka, po jedan suvozač, biciklista i motociklista.

“Iz saobraćaja su isključena 522 vozila i 2.171 vozač, od čega 1.966 zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola.To je sedam na dan, a na triježnjenju ih je zadržano 410”, dodao je Milašin.

Na konferenciji za medije ponovljeno je da je ovu godinu u bezbjednosnom smislu obilježilo ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića 21. marta, kao i dva čedomorstva od kojih je jedno još nerasvijetljeno.

SRNA