Roditelji Viktorije Grbić (21) iz Prijedora, pacijentkinje koja je liječena od tumora na Klinici za neurohirurgiju UKC RS, tvrde da je njihova ćerka koja je u međuvremenu premimula, mogla da bude spašena da su ljekari UKC RS blagovremeno reagovali.

Roditelji se žale na nemar Ostoje Savića, ljekara koji je liječio njihovu kćerku, a koji je, prema tvrdnji roditelja, za 42 dana samo dva puta obišao pacijentkinju.

Tvrde da im je u UKC Srbije rečeno da bi njihova kćerka preživjela da je adekvatno medicinski tretirana i da je ranije upućena kod njih.

“12. maja ove godine supruga i ja smo odveli ćerku u „Euromedik“ da uslikamo i uradimo magnetnu. Po njihovom prijedlogu da je Savić najbolji doktor, primio nas je automatski bez uputnice. Dijete je primljeno i ležalo je na UKC RS. Ležalo je 42 dana bez uspostavljanja dijagnoze“, kaže Rajko Grbić, otac preminule djevojke.

Viktorija Grbić liječena je od 12. maja do 23. juna ove godine, nakon čega je upućena na Kliniku za neurohirurgiju UKC Srbije, gdje je i preminula.

“Ostoja Savić, on je uništio moje dijete. Držao je dijete na infuziji 42 dana, samo je malo lijeka davao za glavu, ujutru i naveče. Treba suditi tim ljudima. Zar dijete od 21. godinu tako držati. Čim je donesen magnetni 20. maja, zna se u nalazu šta je, ali ni to nije sigurno, tu se pali terapija i dijete se liječi. Ne znaš? Nisi sposoban? Šalji dalje“, kaže Stana Gruban, majka preminule djevojke.

Na naš upit iz UKC-a Republike Srpske nismo dobili odgovor, a ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, kaže da roditelji imaju pravo na tužbu.

“Nisam upoznat sa pojedinačnim slučajem. Zakon o zdravstvenoj zaštiti reguliše sva ta pitanja. Jasno su postavljene zakonske procedure po tom osnovu, odnosno, jasno su definisana prava pacijenata u tim slučajevima. Ljudi ukoliko smatraju da treba da idu na tužbu, imaju puno pravo da to obave. Prije svega, svakako treba uzeti i drugu stranu i drugo mišljenje i vidjeti kako i na koji način se postupalo u tom konkretnom slučaju“, smatra Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Roditelji pojedine zaposlene u UKC-u optužuju za korupciju. Najavljuju tužbe i pokretanje sudskog postupka protiv odgovornih za smrt 21.godišnje Viktorije Grbić.

rtvbn.com